Wanneer komt mijn bloembom uit?

Wij zijn er fan van en ze zijn helemaal hip, bloembommen. Zo’n balletje klei bevat een potentiële bloemexplosie! Maar soms gooi je een bloembom en gebeurt er niets. Hoe kan dat nou? En hoe help je de bloembom een handje?

We zien overal bloembommen! Zo deelt NPO Zapp ze in de campagne ‘flower power’ gratis uit. En tijdens de ‘nationale zaaidag’ op 22 april gingen ook heel veel mensen met bloembommen de staat op. Een goede zaak, want wilde bijen en andere insecten kunnen wel wat meer eten – bloemen dus – gebruiken.

Ben jij een bloembommen gooier? Dan ben je vast benieuwd wanneer je bloembom gaat bloeien!

De zaadjes bepalen het zelf wel

De bloembom bevat naast klei en compost ook tientallen tot honderden zaadjes. Zo’n zaadje leeft. Het blijft net zo lang slapen tot het zin heeft om zijn kopje uit te steken. Daarvoor moeten de omstandigheden voor dat specifieke zaadje goed zijn. En wat het nodig heeft is bij ieder zaadje weer anders. Wat hebben ze bijvoorbeeld nodig:

  • Water. In principe hebben alle zaadjes water nodig. Sommige zaadjes hebben meer nodig dan anderen.
  • De temperatuur. Sommige zaadjes hebben eerst een periode van vorst of kou nodig voordat ze uitkomen. Korenbloem en klaproos hebben bijvoorbeeld koude nachten nodig. Er zijn ook zaadjes die het juist lekker warm willen hebben voordat ze gaan groeien.
  • Licht en donker. Je raadt het al, voor sommige zaadjes moet het licht zijn, voor anderen juist donker.
Foto: inheemse zaden

Eenjarig, tweejarig of vaste planten?

Wanneer de zaadjes in je bloembom eenjarigen zijn dan zullen ze hun hele leven in een jaar proppen: ze komen uit het zaad, groeien, bloeien én maken zaden, allemaal in hetzelfde jaar.
Deze soorten ontkiemen meestal dus snel. Een zaadje dat je in maart plant kan al in mei of juni bloeien.
Maar… zaai je ze te laat in het jaar dan zullen de zaadjes er vaak voor kiezen om dat jaar over slaan. Ze komen dan pas in het jaar erop uit het zaadje. Het gaat ook wel eens anders: we hebben in de praktijk de ervaring dat er zeker ook zaadjes van eenjarigen zijn die het ook bij zaaien in in juni of zelfs juli erop wagen om te gaan groeien. Vaak zijn ze dan wel vrij klein wanneer ze gaan bloeien. Gooi je ze in het najaar, dan zullen ze zeker pas in het voorjaar erop gaan groeien.

Foto: klaproos

Eenjarige planten

De eenjarigen zijn vaak de eerste op een plek, het zijn echte pioniers die kale grond ‘in bezit’ nemen. Vaak blijven de zaadjes lang kiemkrachtig, zo kan zo’n soort ook na jaren rust weer opkomen als de omstandigheden weer goed zijn.

De zaadjes die wij bij de guerrilla gardeners in onze bloembommen stoppen zijn eenjarige akkerbloemen. Heb jij je bloembommen gekregen via Zapp Your Planet? Dan zitten hier dezelfde zaadjes in, wij mogen namelijk de bloembommen voor Zapp leveren. 🙂

Tweejarige planten

Tweejarige planten komen in het eerste jaar uit het zaad, in het tweede jaar geven ze pas bloemen en maken ze nieuwe zaden aan.
Je ziet vaak dat deze zaadjes in het eerste jaar al uitkomen maar nog erg klein blijven. Pas in het volgende jaar gaan ze lekker groeien en bloeien. Dit soort zaden kun je vaak in de zomer zaaien, maar dan bloeien ze dus pas een jaar later. De stokroos en de margriet zijn bijvoorbeeld tweejarig.

Vaste planten

Vaste planten zijn planten die blijven terugkomen op dezelfde plek. Net als bij de tweejarigen komen ze het eerste jaar op maar blijven ze relatief klein. In de jaren die erop volgen zullen ze bloeien. Sleutelbloem en lavendel zijn bijvoorbeeld vaste planten.

 

Dus… hoe zit het nou met wanneer die zaadjes uitkomen? Je zaadje bepaalt het wel! Soms duurt het dagen, soms weken, soms maanden en soms… jaren voordat je zaadjes ontkiemen. Een bloembom kan daarmee een oefening in geduld zijn en je verrassen wanneer je het helemaal niet meer verwacht! Dat is het mooie van de natuur. 🙂

Dorst

Je kunt er wel voor zorgen dat de zaadjes in je bloembommen wat meer kans maken om te gaan kiemen. Alle zaadjes hebben water nodig om uit te komen. Krijgen ze dat niet, dan vertikken ze het sowieso om uit hun schilletje te komen.
Het beste dat je daarom kunt doen om je bloembommen een zetje te geven is (veel) water geven.

  • Zelf je bloembommen gemaakt? Gooi ze dan ‘vers’ zodat ze lekker snel uit elkaar vallen.
  • Is je bloembom al droog? Week je bloembom voor het gooien in een bakje met water. Dat kan prima zonder dat ze uit elkaar vallen.
  • Geef na het gooien water. In het begin mag dat iedere dag. Als de plantjes in je bommen eenmaal zijn gekiemd dan kun je beter wat minder vaak water geven. Geef je water, geef dan in een keer een boel.
Foto: een bloembom weken in water

Denk als een plant!

Om je bloembom een optimale start te geven is het handig goed na te denken over waar je ze gooit.

Waar zou jij als plant willen groeien? In de zon toch? En op een plek waar je niet teveel gestoord wordt? En op een plek waar je genoeg water krijgt?

Niet voor iedere plantensoort zijn de ideale omstandigheden hetzelfde. Zorg ervoor dat de juiste plant op de juiste plek terecht komt: check het zakje waar je zaadjes uit komen om te zien wat ze nodig hebben. Weet je het niet? Zorg dan in ieder geval voor voldoende zon en water.

Niet doen

Sowieso gaat een bloembom niet opkomen als je deze op gras gooit. Het heeft echt een kale bodem nodig. Dus een grasveld? Niet doen!
Gooi je bloembommen ook niet in de natuur. Door nieuwe planten te zaaien verstoor je namelijk de planten die er van nature voorkomen. Bloembommen horen thuis in de bebouwde kom.

Wel doen

Ga op pad als het regent! We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, water is essentieel. Dus pak je paraplu, pak de bloembommen en ga op pad.

 

Veel plezier!

 

Check dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden