Week 2 Blije Bijen Paradijs

Help met je kids thuis, in de klas, BSO, club of buurt de wilde bij! Hup, de handen uit de mouwen en ga samen aan de slag om een Blije Bijen Paradijs te maken.

Groei Bijtje!

Vorige week heb je een Groei Bijtje gemaakt. Hoe groot zijn jouw plantjes nu? De tuinkers groeit heel snel! Al na een paar dagen kan een tuinkers wel een paar centimeter groot zijn.

Wil jij meer weten over hoe zaadjes ontstaan en groeien, kijk dan onderaan deze pagina voor meer informatie.

Bijen zijn harde werkers

Jouw Groei Bijtje werkt net zo hard als de echte bijen. Die zijn erg belangrijk voor mensen, omdat ze voor veel van ons eten zorgen. Dit doen ze door gele korrels stuifmeel van een bloem te verspreiden naar andere bloemen: dit heet bestuiving. De bloem kan dan zaadjes gaan maken, soms zijn de zaadjes verpakt in lekkere vruchten. Je hebt vast wel eens een uitgebloeide paardenbloem uitgeblazen. Dit zijn allemaal zaadjes!

Wel meer dan driekwart van het fruit en groente belandt op ons bord door het harde werken van bijen en andere insecten!

Wat hebben bijen nodig?

Waarom hebben bijen een Blije Bijen Paradijs nodig? Door weinig bloemen en door het gebruik van gif zijn er steeds minder bijen. Vorige week heb je geleerd dat er wel ruim 350 wilde bijensoorten zijn in Nederland. Wist jij ook dat meer dan de helft van die bijensoorten moeite hebben met overleven en op een lijst staan van soorten die dreigen te verdwijnen?

Om te overleven hebben bijen drie V’s nodig, namelijk:

 • Voedsel: wilde bijen eten nectar en stuifmeel, dat komt uit bloemen.
 • Veiligheid: bijen kunnen ziek worden van giftige producten die worden gebruikt in tuinen en akkers.
 • Verblijf: bijen hebben ruimte voor nesten nodig waarin ze kleine bijtjes op laten groeien. Vaak zijn dit holle buisjes, zoals een stengel riet, of simpelweg een hoopje zand. Ze leggen hier hun eitjes en vullen het met stuifmeel dat zij hebben verzameld uit bloemen. De baby bijen eten dit stuifmeel op.

Aan de slag!

Opdracht van de week: tekenen maar!

Nu je wat meer weet over de bij en problemen die de bij tegenkomt, kan je aan de slag! Maak een bijentekening met daarop het Voedsel en het Verblijf die bijen nodig hebben om te overleven. Waar nestelen bijen zich graag? En wat eten bijen dan? Maak een leuke tekening!

Cadeautje van de week: bijenverhaal ‘Red Bloesem!’

Je krijgt van ons een link naar het bijenverhaal ‘Red Bloesem!’. Bloesem en haar familie hebben het lastig, want er is te weinig eten en hun huis is niet veilig. Ze vraagt om hulp aan drie vrienden en vertelt over haar droom, een Blije Bijen Paradijs!

Pro Tip

Zin om nog meer te doen? Als de tuinkers in je Groei Bijtje 5 centimeter hoog is en blaadjes heeft kun je het eindelijk gaan oogsten!
Dit doe je door de tuinkers af te knippen bij de worteltjes, de zaadjes en de worteltjes eet je niet. Deze tuinkersen zijn vitaminebommetjes, dus ze zijn super gezond!

De tuinkers kan je gewoon eten, maar je kan het bijvoorbeeld ook op brood doen, door de soep, of door een salade. Wil jij iets lekkers maken met de tuinkers? Hieronder staat een lekker recept voor een tuinkers broodje!

Recept: Tuinkers Broodje

Nodig voor 2 porties.

 • 2 sneetjes brood
 • boter
 • 2 plakjes kaas
 • geknipte tuinkers
 • stukjes komkommer

Stappen:

 • Besmeer de boterhammen met een laagje boter.
 • Knip de tuinkers van jouw Groei Bijtje. Het deel boven de watten kan helemaal opgegeten worden.
 • Beleg de boterhammen met een plakje kaas en wat tuinkers.
 • Snijd de komkommer in plakjes en verdeel ze over de boterham.
 • Hier kun je nóg meer tuinkers op strooien.

Eet smakelijk!

Hoe groeien zaadjes?

Zaadjes zijn eigenlijk heel bijzonder. In één zo’n zaadje zit alles wat er nodig is om uit te kunnen groeien naar een plant. Weet jij al hoe zaadjes groeien?

 • Als een zaadje vochtig wordt, barst het zaadje open. Dat heet ontkiemen.
 • Er groeit dan een worteltje uit het zaadje.
 • Het worteltje haalt water uit de grond.
 • Zo kan er een plantje gaan groeien!

Kijk ook eens dit filmpje, zo kun je zien hoe een zaadje van een bonenplant uitgroeit tot een nieuw plantje!

Voor de begeleider

Met de opdracht van deze week leren kinderen over bijen en wat zij nodig hebben om te overleven. Het cadeautje van de week, het bijenverhaal ‘Red Bloesem!’, kan je lezen samen met het kind/de kinderen. In het verhaal leren jullie de bij Bloesem en haar familie kennen. Zij hebben het lastig omdat ze weinig te eten hebben en ze ziek kunnen worden door het gif wat in tuinen en op akkers wordt verspreid. Zo kunnen de kinderen leren waarom het belangrijk is de bijen te helpen!
Je vindt het verhaal via deze download link. Heb je de handleiding ‘Missie: Blije Bij’ dan vind je het verhaal op bladzijde 4.

Sneak peak

Volgende week is er weer een nieuwe opdracht:

 • Verzamel alvast metalen blikjes of plastic bakjes want volgende week maken we onze eigen mini bloemen tuintjes!
 • Heb je geen zaadjes? Bestel bij ons inheemse en gifvrije zaadjes!

Haal de opdrachten in huis

Wil je goed voorbereid zijn op de rest van de mailserie? We bieden extra voordelig het combipakket Blije Bijen Paradijs. Het bevat veel van de opdrachten en tips uit het Blije Bijen Paradijs.

Hierin vind je een boekje met doe-opdrachten voor een kind, een handleiding voor de begeleider, een doosje om zelf bloembommen te maken, zaadjes van akkerbloemen, een stickervel met vrolijke stickers en een oorkonde.

Inspireer elkaar

Honderden mensen zijn bezig met deze mailserie. Meld je aan voor de de Blije Bijen Paradijs 2022 Facebookgroep. Hier kun je ervaringen, tips en foto’s delen en elkaar inspireren. 

Gebruik #BlijeBijen of #Bloemexplosie op de sociale media.

Mailserie Blije Bijen Paradijs

We sturen tot 20 mei 2022 iedere week mails met BIJzondere activiteiten waarmee de kids lekker bezig zijn. Je leest op dit moment een uitgebreide versie van de tweede mail in deze serie. Wil je iedere week de mail in je inbox?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden