Week 4 Blije Bijen Paradijs

Help met je kids thuis, in de klas, BSO, club of buurt de wilde bij! Hup, de handen uit de mouwen en ga samen aan de slag om een Blije Bijen Paradijs te maken.

We gaan deze week verder met de V van voedsel! Vorige week heb je geleerd dat bijen nectar (suikerwater) en stuifmeel uit bloemen nodig hebben om te overleven. Met de energie die ze daar uithalen kunnen ze de hele weide doorzoemen. Ook heb je geleerd dat je bijen kunt helpen door zaden van bloemen te planten. Zo hebben de bijen meer eten!

Van grijs naar groen

Vorige week heb je een mooie bloembak gemaakt. Deze week gaan we op zoek naar een plek waar je de bloembak kunt neerzetten; de meest grijze plekken in de buurt. Dit zijn de plekken die groen en bloemen kunnen gebruiken!

Wat voor plekken zijn dat? Bijvoorbeeld de ruimte rond een boom in je straat, dit wordt ook wel een boomspiegel genoemd. Of de tegels langs een muur, daar kun je  ook een leuke geveltuin maken door de tegels weg te wippen. Door groen te brengen naar grijze plekken, zal het makkelijker worden voor de bij om eten te vinden en vol energie rond te zoemen.

Cadeautje van de week: de Grijsmeter

Deze week krijg je een Grijsmeter om de grijze plekken in jouw buurt op te schrijven. Gebruik deze Grijsmeter voor de opdracht van deze week. 

Heb je het kinderboekje ‘Missie: blije bij’ dan vind je de Grijsmeter op bladzijde 12.

Aan de slag: op jacht naar grijze plekken

Deze week gaan wij grijze plekken zoeken. Trek je jas maar aan en loop eens een rondje door de buurt, hoeveel grijze plekken zijn er in jouw buurt? Let vooral op grijze plekken waar ook makkelijk groen zou kunnen groeien, bijvoorbeeld de ruimte rond de stam van een boom (de boomspiegel!) of lege bloembakken! 

Vul tijdens je wandeling de grijsmeter in.

Als je weer binnen bent bekijk je de grijsmeter. Maak een top-3 van de meest grijze en/of kale plekken. Welke straat heeft de meeste kruisjes? Deze straat is officieel de meest grijze straat in je buurt en staat op nummer 1!

Dit is een goede voorbereiding voor de  komende weken… want dan gaan we bloembommen maken en gooien op grijze plekken.

Foto: stokrozen komen zelfs op tussen de stoeptegels

Protip: foto challenge!

Tijdens je wandeling kom je niet alleen grijze en kale plekken tegen maar ook ook kleurrijke plekken waar bijen heerlijk rond kunnen zoemen! Maak twee foto’s:

Foto 1

Kom jij een kale of grijze plek tegen die wel wat kleur kan gebruiken, bijvoorbeeld een saaie boomspiegel of een hele grijze stoep. Maak dan een foto met een ‘thumbs down’ pose!

 

Foto 2

Kom jij een mooie, kleurrijke plek tegen vol bloemen, maak dan een foto met de ‘thumbs up’ pose!

 

Bonus tip!

Geef je online op voor de Nationale Bijentelling op 23 en 24 april. Zo leer je op een leuke manier allerlei soorten wilde bijen kennen.

Ik tel mee!

Voor de begeleider

Met de opdracht van deze week kunnen kinderen zien hoe groen of niet groen hun buurt is. Door de Grijsmeter in te vullen, weten jullie precies welke plekken nog erg grijs zijn en vergroening nodig hebben. Dit komt goed van pas in de opdrachten van de komende weken!

 

Sneak Peak

Volgende week:

  • Gaan we bloembommen maken! Bestel vast een doos met ingrediënten!

Haal de opdrachten in huis!

Wil je goed voorbereid zijn op de rest van de mailserie? We bieden extra voordelig het combipakket Blije Bijen Paradijs. Het bevat veel van de opdrachten en tips uit het Blije Bijen Paradijs.

Hierin vind je een boekje met doe-opdrachten voor een kind, een handleiding voor de begeleider, een doosje om zelf bloembommen te maken, zaadjes van akkerbloemen, een stickervel met vrolijke stickers en een oorkonde.

Mailserie Blije Bijen Paradijs

We sturen tot 20 mei 2022 iedere week mails met BIJzondere activiteiten waarmee de kids lekker bezig zijn. Je leest op dit moment een uitgebreide versie van de vierde mail in deze serie. Bekijk hier de mails die we al verstuurd hebben (kijk onder blogs).

Wil je iedere week de mail in je inbox?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden