Week 7 Blije Bijen Paradijs

Help met je kids thuis, in de klas, BSO, club of buurt de wilde bij! Hup, de handen uit de mouwen en ga samen aan de slag om een Blije Bijen Paradijs te maken.

De afgelopen weken ben je op jacht gegaan naar grijze en kale plekken in jouw buurt. Je hebt met je zelfgemaakte bloembommen grijze en kale plekken vergroend en de bijen geholpen. Goed bezig!

Morgen is de eerste dag van de maand mei. Dit is een bijzondere maand voor honingbijen. In deze maand is de kolonie heel actief om stuifmeel en nectar te verzamelen. Hierdoor produceren deze bijen deze maand heel veel voorjaarshoning om van te smullen!

Je kan soms honingbijen in grote groepen zien vliegen, dit noem je ook wel zwermen. En ook heel leuk, je kan in mei ook veel verschillende wilde bijensoorten spotten! Deze maand is het heel belangrijk om goed voor de bijen te zorgen. De opdracht voor deze week is om wilde bloemen te beschermen. Dat doen we op twee manieren. Lees snel verder om te ontdekken welke!

Stoepplanten

Er zijn enkele kanjer planten die niet bang zijn voor steen of beton. Deze planten kunnen groeien tussen stoeptegels of tussen bakstenen van muren. De kanjer planten heten stoepplantjes. Deze week ga je in jouw buurt op zoektocht naar stoepplanten. We willen de stoepplanten beschermen, want dankzij hen worden grijze plekken groen. Zo is er zelfs op de stoep of langs de muren een Blije Bijen Paradijs!

Stoepplanten zijn planten die in spleten en kieren van stenen kunnen groeien. Best wel bijzonder. Zoals je weet hebben zaden water en aarde nodig om uit te groeien tot planten. Stoepplanten groeien op veel minder aarde en hebben minder voeding nodig om te groeien dan andere planten.

Stoepplanten zijn belangrijk voor bijen en hommels. Deze planten bloeien op plekken waar verder weinig voedsel voor wilde bijen te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan de stad; hier zijn veel stenen. Dankzìj de kleurrijke stoepplanten kunnen bijen en hommels overleven in de stad en kunnen wij genieten van deze vliegende buren. Helaas worden stoepplanten vaak gezien voor onkruid en weggehaald. Zonde, want daardoor blijven de grijze plekken … grijs. 

Foto: hondsdraf is een plantje dat makkelijk tussen kieren groeit.

Cadeautje van de week

Om de opdracht van de week goed uit te voeren kun je een lijst met veelvoorkomende stoepplanten gebruiken. Bekijk de lijst goed, zo kan je stoepplanten goed herkennen tijdens de stoepplanten zoektocht.

Naast de lijst kun je ook een app gebruiken voor de herkenning van de planten, zoals ObsIdentify.

Aan de slag: Stoepplanten zoektocht

We willen de stoepplanten beschermen en daarom ga je deze week op stoepplanten zoektocht.

Dit heb je nodig: 

  • Stoepkrijt
  • Plantenlijst of plantenapp (zie hierboven).

Pak je stoepkrijt erbij en maak een wandeling door de buurt:

  • Kijk goed op de stoep of langs muren of er planten groeien.
  • Omcirkel de planten met stoepkrijt of zet er een pijl naartoe
  • Zoek de naam van de planten op en schrijf de naam van de planten erbij.

Door de stoepplanten een naam te geven vallen ze meer op en worden ze hopelijk niet geplukt.

Pro tip: stoepkrijt bij

Om de stoepplanten in jouw buurt nog beter te beschermen kun je een bij of bloemen rondom de stoepplant tekenen, zo wordt de stoepplant zeker niet als onkruid gezien.

Bonus tip : Mei = Maai me niet maand

Mei is ook de maand van “Maai mei niet”. Wat maai je dan niet? Het gras in de berm! Door het gras niet te maaien kunnen ook bloemen die tussen het gras staan groter groeien. Het laten staan van het gras is belangrijk voor bijen, er zijn dan genoeg bloemen voor eten en ze kunnen zich makkelijk verstoppen.

Voor de begeleider

Deze week ga je samen met je kind op zoek naar stoepplanten, ofwel plantjes die tussen stoeptegels door groeien. Deze planten zijn mooi en nuttig voor insecten, zoals bijen. Samen lopen jullie een rondje door de buurt en omcirkelen met stoepkrijt de stoepplantjes. Zo hebben mensen meer aandacht voor deze planten!

Sneak peak

Volgende week gaan we:

  • Bijen en bloemen knutselen. Je hebt hiervoor nodig: dik papier, een schaar, stiften en stokjes (bijvoorbeeld satéprikkers).

Haal de opdrachten in huis!

We bieden extra voordelig het combipakket Blije Bijen Paradijs. Het bevat veel van de opdrachten en tips uit het Blije Bijen Paradijs.

Hierin vind je een boekje met doe-opdrachten voor een kind, een handleiding voor de begeleider, een doosje om zelf bloembommen te maken, zaadjes van akkerbloemen, een stickervel met vrolijke stickers en een oorkonde.

Mailserie Blije Bijen Paradijs

We sturen tot 20 mei 2022 iedere week mails met BIJzondere activiteiten waarmee de kids lekker bezig zijn. Je leest op dit moment een uitgebreide versie van de zevende mail in deze serie. Bekijk hier de mails die we al verstuurd hebben (kijk onder blogs).

Wil je iedere week de mail in je inbox?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden