Week 9 Blije Bijen Paradijs

Help met je kids thuis, in de klas, BSO, club of buurt de wilde bij! Hup, de handen uit de mouwen en ga samen aan de slag om een Blije Bijen Paradijs te maken.

De bijen kunnen wel wat hulp gebruiken. Van de ruim 350 soorten wilde bijen is namelijk bijna de helft bedreigd. Je hebt de bijen al geholpen door bloemen te planten. Vorige week heb je bijen, bloemen en vlinders geknutseld om zo jouw Blije Bijen Paradijs op te vrolijken.

Deze week gaan we ervoor zorgen dat de bijen een veilige plek hebben om te kunnen overleven. Je gaat aan de slag met de V van Verblijf en een bijenhotel in elkaar zetten!

De V van verblijf

Bijen hebben een veilige plek nodig om hun larven (dat zijn babybijen!) op te laten groeien. In zo’n nestruimte leggen ze hun eieren. Bij ieder eitje stoppen ze ook wat van het gele stuifmeel dat ze hebben verzameld van bloemen. Misschien ook wel van de bloemen die jij hebt geplant! Als de larven uit hun eitje zijn gekomen eten ze dit stuifmeel op. Mjammm!

Graag een beetje rommel!

Het verschilt per bijensoort waar de bijen graag willen nestelen. Sommige bijen zijn geholpen met een bijenhotel, terwijl andere bijen, zoals hommels, liever een gangetje graven in de grond of nestelen in muurspleten. Sommige bijensoorten overwinteren ook in uitgebloeide bloemstengels. Het is voor de bijen dus wel fijn als het een beetje rommelig is in de tuin!

Een bijenhotel

Een bijenhotel is vaak een klein – of groot – ‘huisje’ met daarin allerlei gaatjes en buisjes, bijvoorbeeld rietstengels en in hout geboorde gaatjes. De bijen maken graag gebruik van al die gaatjes en hoekjes om hun eitjes in te leggen.

Foto: de kinderen houden het bijenhotel goed in de gaten!

Aan de slag: Bijenhotel maken

Zelf een bijenhotel maken is eigenlijk heel simpel. In de volgende stappen gaan we je vertellen hoe je dit doet!

Stap 1
Verzamel de spullen die je nodig hebt om het bijenhotel in elkaar te zetten:

  • een aantal smalle planken, zo’n 15 cm breed;
  • spijkers;
  • gaas;
  • kniptang om het gaas te knippen;
  • krammetjes of een tacker (om het gaas vast te maken);
  • zaag;
  • holle buisjes als vulling. Bijvoorbeeld bamboe of riet. Maar ook brandnetel kan.
  • overige vulling, denk aan hooi, houten schaafkrullen of zaagsel of dennenappels

Uiteindelijk wil je van de plankjes iets maken wat lijkt op de foto die rechts naast de tekst staat.

Foto: zo komt je hotel er ongeveer uit te zien als alles is getimmerd.

Om het hotel op de foto te maken moet je uit het hout zagen:

  • 2 zijkanten die even lang zijn
  • 1 achterkant die iets hoger uit zal steken dan de zijkanten
  • 1 bovenkant, dit is even diep als de breedte van je hout – of iets dieper zodat je een ‘afdakje’ maakt
  • 2 stukken die net iets smaller zijn, als tussenplankje en voor de onderkant.

Stap 2
Maak van je vier plankjes een omlijsting. Spijker deze aan elkaar vast. Als het hout lijkt te splijten kun je eerst met de kop van de spijker een putje maken in het hout.

Stap 3
Stop het tussenplankje in het bouwwerkje. Dat kan zoals op de foto, met een groef aan beide kanten. Maar het kan ook makkelijker door het plankje te klemmen tussen de zijkanten. Maak daarna de achterkant vast.

Stap 4
Vul het huisje. Let op dat je de holle buisjes niet rafelig afzaagt of knipt. Dan kunnen bijenvleugels namelijk beschadigd raken. Het beste is als de buisjes niet helemaal tot de voorkant van het hotel lopen, zo zijn ze wat beschermd tegen de regen.

Stap 5
Knip het gaas in het formaat van de voorkant van het hotel en bevestig het. Nu is je bijenhotel klaar!

Pro-Tip: Gebruik leem!

Veel bijen nestelen graag in zand of leem. Bijen kunnen ook leem gebruiken om gaatjes in holle stengels en in houtblokken dicht te metselen na het leggen van hun eieren.

Dus onze pro-tip is om leem te gebruiken in je bijenhotel. Dit is bijvoorbeeld te koop bij een ecologische bouwhandel als materiaal om te stucken.

Droge leem in een bijenhotel, de volgende stap is het wat vochtig te maken zodat er een ‘kleipapje’ ontstaat. Na het drogen blijft de leem goed zitten.

Cadeautje van de week: turflijst bijen en hommels

Door het maken van een bijenhotel, zorg jij er deze week voor dat meer bijen een veilige plek hebben om te nestelen. Ook heb je gezorgd voor meer bloemen in de buurt. Je Blije Bijen Paradijs is bijna klaar!

Hoeveel soorten bijen en hommels zouden er op bezoek komen? Met het cadeau van de week kan jij dit bijhouden. Je krijgt namelijk een turflijst voor de meest voorkomende wilde bijen, leuk én leerzaam!

Print de lijst uit, en hang hem op je raam of leg hem in de vensterbank. Steeds als je een wilde bij ziet kun je aankruisen welke het is. Hoe snel heb je ze allemaal gespot?

Voor de begeleider

Deze week leren de kinderen over de V van Verblijf: waar nestelen bijen zich graag en hoe kunnen jullie de bij helpen een veilige nestelruimte te vinden? Dan gaan jullie aan de slag: zelf een bijenhotel maken! Zorg dat je de benodigde materialen in huis hebt om aan de slag te kunnen.

Sneak peak

Volgende week krijg je voor de laatste keer een mail van ons! Deze keer krijg je weer op vrijdag een mail. Het is op vrijdag 20 mei een belangrijke dag, namelijk World Bee Day. Je gaat dan je Blije Bijen Paradijs bij elkaar verzamelen om zo te laten zien wat je de afgelopen 10 weken wel niet geleerd hebt over bijen!

Oorkonde

Bestel alvast de oorkonde om je bijenredder in het zonnetje te zetten, volgende week is namelijk alweer de laatste week van deze mail serie.

Mailserie Blije Bijen Paradijs

We sturen tot 20 mei 2022 iedere week mails met BIJzondere activiteiten waarmee de kids lekker bezig zijn. Je leest op dit moment een uitgebreide versie van de negende mail in deze serie. Bekijk hier de mails die we al verstuurd hebben (kijk onder blogs).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden