Lezing: De winst van Groen – terugblik

In deze blog lees je over de voordelen van groen in de buurt. 

 

Als buurtvergroener ben je een zege voor de biodiversiteit in je buurt én ontzettend sociaal en gezond bezig. En daar plukt jouw hele straat of buurt de vruchten van. Dat liet stadspsycholoog en buurtvergroener Sander van der Ham zien in zijn lezing ‘De winst van Groen’ tijdens de Buurtvergroeners BootcampIn deze blog lees je over de voordelen van groen in de buurt. 

Groen ontspant

Kijk eens vijf minuten naar een boom. Dikke kans dat je je daarna een stuk relaxter voelt. Een rondje lopen in het park of even in je geveltuin werken, heeft hetzelfde ontspannende effect. ‘Het verlaagt de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in je bloed’, legt Sander uit. Daarvoor hoef je volgens hem echt niet lang in het groen te vertoeven. Een paar minuten heeft al effect.

Uit verschillende onderzoeken blijkt bovendien dat alleen al het kijken naar foto’s met natuurtaferelen je minder gestrest maakt. Hoe groener en natuurlijker een foto waar je naar kijkt, hoe beter het werkt. ‘Foto’s van woestijnen werken aanzienlijk minder goed dan groene natuur’, weet de stadspsycholoog. ‘Maar die verlagen je stress nog altijd meer dan foto’s van stedelijk gebied zónder natuur.’ Zulke studies laten volgens Sander duidelijk zien waarom het zo belangrijk is om de stedelijke omgeving te vergroenen. ‘Elk beetje groen helpt.’

Rust voor je brein

Waarom heeft groen zo’n positief effect? ‘Je brein wordt automatisch gegrepen door groen of een natuurlijke omgeving, helemaal als er beweging in te zien is’, verklaart de stadspsycholoog. Wetenschappers noemen dit ‘zachte fascinatie’. Je kunt lang kijken naar hoe de wind met bladeren in een boom speelt of naar het kabbelen van een beekje. Sander: ‘Het brengt je brein tot rust.’ Dat geeft een ontspannen en prettig gevoel.

Groen boost gezondheid

Je relaxed voelen is niet alleen gewoon lekker, het is ook goed voor je gezondheid en herstellend vermogen. Keer op keer blijkt uit onderzoek dat een groene omgeving hieraan bijdraagt. Sander: ‘In buurten met meer groen kampen bijvoorbeeld minder kinderen met overgewicht dan in minder groene buurten. Ook beoordelen mensen uit groene wijken hun eigen gezondheid met een hoger cijfer.’

Eenzelfde invloed van groen is te zien in een ziekenhuisomgeving. ‘Patiënten die uitkijken op groen voelen zich gezonder, gebruiken een minder hoge dosis medicatie, hebben minder complicaties na een operatie en gaan gemiddeld een dag eerder naar huis’, weet Sander. Met elke geveltuin die je aanlegt en elke boomspiegel die je beplant, draag je dus bij aan een prettige omgeving én de gezondheid van al je buren.

Veiliger buurt dankzij geveltuin

Ook op sociaal gebied scoor je pluspunten met beplante boomspiegels en groene gevel- of buurttuinen. Als je zelf een geveltuin hebt of een groene boomspiegel, ben je vaker buiten te vinden. Je bent bezig met het onderhoud of je geniet op een bankje voor je huis van het resultaat. En ook dat is goed voor je buurt, vertelt de stadspsycholoog: ‘Doordat mensen vaker buiten zijn, ontstaat makkelijk contact. Ongeveer tachtig procent van de informele contacten met je buren vindt plaats voor je deur. Dat begint met een groet, een knikje of oogcontact en kan leiden tot een praatje. Mensen die veel buiten bezig zijn, kennen veel vaker de naam van de buren.’

Groene plekken in de stad dragen zo ook bij aan een veiliger buurt met minder criminaliteit. De sociale interactie is groter en het toezicht in openbare ruimten beter. Sander: ‘Bovendien zie je dat er liefde is gestoken in een buurt-of geveltuin en dat het onderhouden wordt. Mensen voelen zich in zo’n omgeving te gast en gedragen zich ook zo.’

Buurtgroen is besmettelijk

Wil je ook de vruchten plukken van meer stadsgroen? Je hoeft echt niet meteen je hele straat of buurt aan te pakken. Als je klein begint, leidt dat waarschijnlijk vanzelf tot meer groen. ‘Het is sociaal besmettelijk om bezig te zijn met groen in je straat’, legt Sander uit. Als anderen dat zien, willen ze meedoen of hun eigen straat ook vergroenen. En mensen willen steeds meer. Na het planten van bollen willen ze vaak ook geveltuinen aanleggen.’ Begin gewoon voor je eigen deur. Hup, aan de slag!

 

Meer zien

Wil je de hele lezing van Sander kijken? Klik op de button hieronder.

In de tweede lezing van het Buurtvergroeners Bootcamp vertelt evolutiebioloog Menno Schilthuizen over de evolutie van planten en dieren in de stad. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden