Plan Jouw guerrillatuin deel 2: Biodiversiteit

Winter: de perfecte tijd om je guerrillatuin te plannen. In dit blog gaan we dieper in op het ontwerpen van je tuin als oase voor beestjes.

Met het nieuwe jaar zijn ook de voorbereidingen begonnen! Jij laat er geen gras over groeien en gaat de strijd aan om jouw buurt te vergroenen. Je gaat de buurt opfleuren met de meest kleurrijke bloemen in je toekomstige guerrillatuin. Een nobel doel, want het aanleggen van een guerrillatuin is niet alleen leuk is voor jou en je buurt, maar ook voor de bijen, vlinders en andere insecten!

Bijen, vlinders en andere insecten zijn ongelofelijk belangrijk voor het ecosysteem waarin wij allemaal leven. Helaas hebben die kleine beestjes het maar zwaar te verduren in de betonnen jungles die wij mensen hebben gebouwd. Door het gebrek aan voedsel, bescherming en veilige rustplaatsen is de insectenpopulatie in Nederland, en de rest van de wereld, steeds sneller aan het dalen en steeds meer soorten worden met uitsterven bedreigd.

Maar gelukkig kan jij als Guerrilla Strijder met de juiste planning een ware oase van biodiversiteit creëren met jouw Guerrillatuin!

Hoe jij je guerrillatuin kan ontwerpen als veilige haven voor de kleinste beestjes? Jaap van de Berg laat zien hoe hij een oase van biodiversiteit heeft gecreëerd in zijn volkstuinencomplex.

Foto: lieveheersbeestje in de guerrillatuin van Sandra, Arnhem

Hoe het begon

In de afgelopen vijf jaar, in een volkstuinencomplex in Soest, is Jaap van de Berg de strijd aangegaan om de biodiversiteit te verbeteren. Zijn grootste wapen is het gebruik van inheemse soorten bloemen en planten. Zo is het Jaap gelukt om het volkstuinencomplex zo uitnodigend mogelijk te maken voor zo veel mogelijk verschillende soorten insecten.

Inmiddels weten we dat het gebruik van inheemse soorten belangrijk is wanneer we een uitnodigende omgeving willen creëren voor de vele verschillende soorten wilde bijen, vlinders, rupsen en andere insecten. Jaap heeft deze theorie de laatste vijf jaar omgezet naar de praktijk.

Inmiddels heeft Jaap 35 soorten solitaire bijen een onderdak geboden waarvan 11 soorten zeldzaam zijn. Daarnaast zijn er al 24 soorten dagvlinders langs gekomen waarvan één soort ook zeldzaam is in Nederland – de Sleedoornpage die je op de foto ziet. Een ware oase dus!

Foto: Sleedoornpage in Soest.

Jaap’s tips

Jaap gebruikt de kracht van inheemse planten, bomen en bloemen die samen het hele jaar rond zorgen voor een uitnodigende omgeving. Hij kijkt hierbij goed welke planten geschikt zijn als waard- en voedselplant voor de verschillende insecten. Jaap vertelt, “In onze buurtproject tuin bijvoorbeeld, hebben wij gamander voor de wolbij, lathyrus voor de Lathyrusbij, klokjes voor de Klokjesbijen, venkel voor de rupsen van de Koninginnenpage, sleedoornstruiken voor de Sleedoornpage, sedum op daken, en voor de Lookmaskerbij is er doorgeschoten prei.”

Wil je meer informatie over welke inheemse planten geschikt zijn voor jouw tuin? Klik op de link hieronder voor een overzicht van onze favoriete inheemse planten.

Foto: lathyrusbij in de volkstuin van Jaap in Soest.

Bijenboog

Het feit dat de tuin het hele jaar rond een uitnodigende omgeving biedt is nog een mooie eigenschap die deze oase werkelijkheid maakt. Bijen houden een winterslaap maar het gebeurt nog wel eens dat ze vroeg wakker worden, zeker nu we steeds vaker zachte winters hebben in ons land. Om ook in de herfst en wintermaanden een toevluchtsoord voor bijen te zijn,  is het planten van klimop een goed idee. Deze plant bloeit tot november en biedt zo nectar in de maanden waarin niet veel meer te eten is. Ook sneeuwklokjes, winterakoniet en longkruid zijn goede helpers voor de beestjes om de wintermaanden door te komen.

Als je ervoor zorgt dat er in alle maanden iets voor bijen te vinden is heb je een bijenboog gemaakt.

Heb je graag meer informatie over hoe je je tuin jaarrond uitnodigend kan maken, met een kalender voor de bijenboog? Bezoek dan de website van Milieu Centraal, via de link hieronder.

Foto: grote wolbij in de volkstuin van Jaap in Soest.

Dit is het tweede deel van een serie blogs om de mooiste, meest veerkrachtige, biodiverse guerrillatuin aan te leggen.

 

Zit je nou nog met vragen? Laat het ons weten via de opmerkingen onder het blog. We helpen je graag verder!

 

Dit blog is geschreven door Kira, als onderdeel van haar stage voor de Fair Future Generators.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden