Van guerrilla zaaien in een boomspiegeltuin tot het aanleggen van een volledige buurttuin, je mag helemaal los.
Onze belangrijkste guerrilla gardening tip: begin gewoon klein en dichtbij huis. Haal voor je huis een paar tegels uit de stoep en leg een geveltuin aan. Beplant een kale boomspiegel; de ruimte rond een boom die vaak leeg is. Of versier jouw straat met gevulde bloembakken. Het kan allemaal! In sommige gemeenten kun je hier zelfs subsidie voor krijgen.
Bekijk onze stappenplannen:
Wat zie jij liever in je buurt: bloeiend groen of kale aarde?
Teken onze petitie zodat de mooie en fijne buurttuintjes behouden blijven. Samen met de Bijenstichting en IVN vragen we gemeenten om hun schoffelbeleid om te keren!
Ben je intussen ervaren in tuinieren en mensen rekruten? Dan kun je met een kritisch oog je buurt bekijken. Welk deel van jouw buurt is verwaarloosd en kan wel een bloemeninjectie gebruiken? Een stenig buurtplein? Een betonnen schoolplein? Een groot project als dit kun je het beste samen met je buurtgenoten en in afstemming met de gemeente opzetten.
Bekijk het stappenplan voor een project met de buurt
Lonkt het grote avontuur? Ga dan op pad voor een eenmalige guerrilla-actie en plant bijvoorbeeld bloembollen. Dit kan ook prima verder van huis, omdat er weinig of geen verder beheer nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de kale rand van een heg of in het midden van een rotonde. Staat er een hek om het gebied? Maak zelf een bloembom (een bolletje met zaden en compost) en maak een bommenwerper van jezelf.
Bekijk eens onze 5 tips voor een simpele Guerrilla Gardeners actie.
Weet je nog niet helemaal zeker hoe en waar jij jouw actie wilt uitvoeren? Neem eens een kijkje bij guerrilla tuinen van anderen. Is er meer mogelijk dan je denkt.
Wat voor soort guerrilla gardener ben jij? Test jezelf!
Wat alle guerrilla gardeners gemeen hebben is dat ze oog hebben voor kansen. Als je eenmaal de guerrilla gardenerspet opzet ga je ineens overal in je buurt plekken zien die een groeninjectie kunnen gebruiken.
Wat door de gemeente monotoon en onderhoudsvrij is aangelegd, kunnen wij als bewoners van de straat veel spannender en verrassender maken. We pakken onze buurt terug!
Bart uit Zeist: “In onze straat stond een overdekte bushalte. Toen deze werd weggehaald ontstond een grote stenen vlakte. Als tuinliefhebber had ik het idee op die plek een tuin aan te leggen. De gemeente gaf toestemming. Eerst hebben we twee tuintjes aangelegd. En toen nog een, en nog een, en …. ”