Week 5 Blije Bijen Paradijs

Help met je kids thuis, in de klas, BSO, club of buurt de wilde bij! Hup, de handen uit de mouwen en ga samen aan de slag om een Blije Bijen Paradijs te maken.

Vorige week ben jij op jacht gegaan naar de meest grijze en kale plekken in jouw buurt. De plekken zonder planten of bloemen. Je hebt toen de Grijsmeter ingevuld met de meest grijze straten of plekken die jij bent tegengekomen.

Deze week gaan wij de eerste stap zetten om die grijze plekken vol groen te krijgen! Je hebt namelijk al geleerd dat de beste manier om bijen te helpen is door zaden van bloemen te planten. Dan hebben de bijtjes namelijk meer eten!

Bloembommen

Deze week gaan jullie bloembommen maken! Een bloembom is een pakketje bloemzaadjes, beschermd door klei en compost. Het zijn kleine ronde bolletjes met daarin verstopt de potentie om mensen te verrassen met tientallen bloemen! Je stopt ze zo in je jaszak en ze liggen lekker in de hand. Je gooit ze makkelijk voorbij een (bouw)hek naar een plek die anders onbereikbaar is. Vieze handen gegarandeerd! Deze week maak je de bloembommen om ze volgende week tijdens de Nationale Zaaidag te verspreiden op de meest grijze plekken!

Maar waarom zou je eigenlijk bloembommen verspreiden? Zo kan je jouw buurt opvrolijken én de bijen en andere insecten helpen. Door bloembommen te maken kan je ook een vrolijke bloemenzee op plekken waar je lastig bij kunt komen, zoals achter een hek.

Aan de slag: Bloembommen maken!

Tijd om de mouwen op te stropen en zelf bloembommen te maken. Hiermee kun je kale stukken grond omtoveren in een fleurige bloemenzee! Bloembommen maken is supersimpel en ook nog eens heel leuk om te doen!

Stap 1: Verzamel de ingrediënten

 • Nodig voor 10 bloembommen:
  • 2 eetlepels klei (gebruik 4 eetlepels klei wanneer je ze netjes afplat. Rode klei werkt het best als jullie de bloembommen volgende week gaan verspreiden!)
  • 3 eetlepels compost (of potgrond. Gebruik 5 eetlepels wanneer je ze netjes afplat.)
  • Bloemenzaadjes (grote zaadjes: twee theelepels; kleine zaadjes: halve theelepel)
  • Eventueel: twee theelepels chilipoeder

Stap 2: De uitrusting die je verder nodig hebt

 • Behalve de zaden, klei, compost en eventueel chilipoeder, leg je ook dit klaar: 
  • Een kom
  • Een lepel om mee te roeren
  • Water (weinig, meer dan 50ml heb je niet nodig)
  • Een lege eierdoos

Stap 3: Mengen maar!

 • Roer alle droge ingrediënten door elkaar in de kom. Voeg dan langzaam druppelsgewijs water toe. Blijf roeren tot je merkt dat je mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat.

Stap 4: Rollen

 • Tijd voor het echte werk: maak van je mengsel balletjes van ongeveer 3 cm doorsnede. Het is genoeg om er ongeveer 10 zaadbommen van te maken. 
 • Heb je kleine zaadjes maak dan kleinere bommen. Maak je ze zo’n 2 cm groot, dan kun je er van dit mengsel 20 maken.

Stap 5: Drogen en bewaren

 • Je balletjes kun je in de eierdoos goed beschermd bewaren. Als je ze bijvoorbeeld in je jaszak wilt meenemen, moeten ze goed droog zijn. Laat ze dan minstens 3 dagen in het donker (!) drogen.
 • Ieder soort zaad heeft weer andere omstandigheden nodig om te ontkiemen. Sommige zaadjes hebben kou nodig en andere weer warmte. Zo is het ook met licht en donker. Omdat je vaak een zaadmengsel gebruikt, kunnen sommige zaadjes al kiemen tijdens het drogen van de bloembommen. Dat ziet er minder mooi uit, maar je kunt ze nog prima gebruiken.

Pro-Tips

 • Plat de bloembommen nog een beetje af zodat het een vliegende schotel wordt. Daardoor blijven de bloembommen straks beter op de bestemming liggen!
 • Kijk ook eens dit filmpje om te zien hoe je bloembommen moet maken.
 • Alle spullen in huis? De klei, compost en zaadjes verkopen we ook in onze webshop, bv in de ‘maak zelf blije bij bommen’ doosjes.
 • Snel klei nodig? Sommige kattenbakkorrels zijn gemaakt van natuurlijke klei, van bentoniet. De rode klei uit ons recept kun je simpelweg hierdoor vervangen.

Cadeautje van de week!

Download een handig kaartje met de instructie voor het maken van de bloembommen.

Bonustip: Maak een paas-bloembom

Aangezien het deze week Pasen is, is er deze week een bonus-tip: een paas-bloembom! Deze maak je van een eierschaal.

Stap 1: Gaatje prikken in het ei

 • Maak met een eierprikker of een naald een gat aan de onderkant en aan de bovenkant van het ei. Het gaat aan de onderkant moet wel zo’n halve centimeter groot zijn. 

Stap 2: Ei uitblazen

Vervolgens is het de bedoeling om het ei uit de eierschaal te blazen. Blaas door het gat aan de bovenkant. Doe dit boven een bakje, dan kun je van de inhoud van het ei nog roerei maken!

Stap 3: Doe zaadjes in de eierschaal

Als het ei leeg is, stop je met wat gefrunnik zaadjes in de eierschaal.

Stap 4: Maak het gat dicht

Als je het gat wilt afdichten gebruik je daarbij voorkeur afbreekbare materialen voor. Zo kan je bijvoorbeeld een papje van water en bloem maken en daar een (keuken)papiertje doorheen halen. Dat papiertje plak je over het gat! Nu is jouw bloembom van een eierschaal klaar en kun je hem verspreiden op grijze en kale plekken in jouw buurt!

Voor de begeleider

Met de opdracht van deze week leren de kinderen hoe ze bloembommen kunnen maken. Door het stappenplan te volgen, zijn jullie voorbereid om jullie bloembommen volgende week te verspreiden tijdens de Nationale Zaaidag!

 • Op onze speciale pagina over het maken van bloembommen vind je meer achtergronden.
 • Heb je het begeleidersboekje, kijk dan op pagina 8 en 9. Hier staan aandachtspunten voor de begeleiders voor het maken van de bloembommen.

Sneak peak!

Volgende week gaan we:

 • Bloembommen gooien op Nationale Zaaidag!
 • De Zaaidag is op vrijdag 22 april. Daarom ploft de Bijen Paradijs Mail bij uitzondering op vrijdag in je inbox.

Haal de opdrachten in huis!

Wil je goed voorbereid zijn op de rest van de mailserie? We bieden extra voordelig het combipakket Blije Bijen Paradijs. Het bevat veel van de opdrachten en tips uit het Blije Bijen Paradijs.

Hierin vind je een boekje met doe-opdrachten voor een kind, een handleiding voor de begeleider, een doosje om zelf bloembommen te maken, zaadjes van akkerbloemen, een stickervel met vrolijke stickers en een oorkonde.

Mailserie Blije Bijen Paradijs

We sturen tot 20 mei 2022 iedere week mails met BIJzondere activiteiten waarmee de kids lekker bezig zijn. Je leest op dit moment een uitgebreide versie van de vijfde mail in deze serie. Bekijk hier de mails die we al verstuurd hebben (kijk onder blogs).

Wil je iedere week de mail in je inbox?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden