Week 6 Blije Bijen Paradijs

Help met je kids thuis, in de klas, BSO, club of buurt de wilde bij! Hup, de handen uit de mouwen en ga samen aan de slag om een Blije Bijen Paradijs te maken.

Op 22 april is het Nationale Zaaidag! Tijd om de zelfgemaakte Bloembommen te verspreiden. Door zo bloemen te zaaien op grijze plekken help je de bijen. Ze hoeven niet ver naar eten te zoeken en kunnen in jouw buurt blijven wonen. Gezellig, vliegende buren.

De V van veiligheid

Wist je dat mensen wel eens gifstoffen gebruiken om onkruiden of schadelijke insecten dood te maken? Als er gif wordt verspreid over planten en bloemen, hebben de bijen dit niet door en zullen ze nog steeds uit deze bloemen eten halen. Dit gif kan schadelijk zijn voor wilde bijen. Om de bijen te beschermen is het belangrijk om zo weinig mogelijk gif te gebruiken in je tuin of op andere groene plekken.

Koop gifvrij: biologisch

Gelukkig zijn er steeds minder giftige producten te koop in tuincentra en supermarkten en zijn er genoeg bij-vriendelijke alternatieven! Als je de spullen voor je bloembommen bij Guerrilla Gardeners NL hebt gekocht dan zijn de zaadjes gifvrij en dus veilig voor de bijen in jouw buurt.

Aan de slag: Bloembommen verspreiden!

Twee weken geleden ben je op jacht gegaan naar grijze plekken. Weet je nog welke dat zijn? Je kan je geheugen opfrissen door naar je ingevulde Grijsmeter te kijken. In de Grijsmeter staan de straatnamen van grijze straten. Om het makkelijk te maken, kies je één straat uit die jij wil omtoveren in een Blije Bijen Paradijs. Bijvoorbeeld de nummer 1 grijze straat. 

Op de kale plekken kun je deze week je bloembommen gooien. Over een aantal maanden zijn er dan bloemetjes te vinden. Zo is er voldoende eten voor bijen en is deze plek een Blije Bijen Paradijs.

Bloembommen voor lastige plekken

Dankzij de bloembom kan je op moeilijk bereikbare plekken bloemen zaaien. Gooi de bloembom naar een plek die je lastig kunt bereiken. Bijvoorbeeld een plek die ver weg ligt of achter een hek.

Tips voor het gooien van de bloembommen

Trek je schoenen of laarzen aan en ga erop uit. Gooien maar! 

  • Zijn je bloembommen nog niet droog? Mooi! ‘Verse’ bloembommen die nog nat zijn werken het beste!
  • Een bloembom heeft echt een kale bodem nodig. Zie je een grasveld? Zoek een andere plek!
  • Bloembommen horen thuis in de bebouwde kom. Gooi je bloembommen niet in de natuur.
  • Regent het? Perfect! Hoe natter het is, hoe beter de zaadjes in de bloembom uit kunnen komen. Dus pak je paraplu en ga op pad.
  • Misschien heb je weinig tijd, dan kan je een bloembom gooien tijdens het wandelen of fietsen. Doe wel voorzichtig en zorg dat je altijd op het verkeer let.
  • In de komende maanden zullen er planten en bloemen groeien. Houd je toekomstige Blije Bijen Paradijs dus goed in de gaten.
    Maak een foto van je net bezaaide grijze plek.
    Zo kun je het vergelijken met de plek na een paar maanden en zien dat de plek steeds groener wordt.

Protip: Water geven in het begin

In week 2 heb je geleerd dat zaden water nodig hebben om te ontkiemen, zodat de wortel van de plant uit het zaad kan groeien. Daarna heeft de wortel water nodig, zodat de hele plant kan groeien. Voor jouw zaadjes is het dus belangrijk dat de grond voldoende water heeft. 

Liggen je bloembommen op een plek waar je bij kunt? Geef dan regelmatig water. In het begin mag dat iedere dag. Geef je water, geef dan het liefst in een keer een boel. Als het veel regent kun je best een weekje overslaan.
Weet je niet of je toekomstige Blije Bijen Paradijs water nodig heeft? Steek je vinger in de grond. Voelt het nat en blijft er aarde aan je vinger zitten? Dan hebben de zaden genoeg water. Voelt de grond droog en is de grond korrelig? Dan kunnen de zaden water gebruiken.

Cadeautje van de week: kleurplaat

Als je na je avontuur in de buurt even lekker wilt ontspannen hebben we een leuke kleurplaat voor je.

Bonustip: Nationale Bijentelling

Komend weekend is het de Nationale Bijentelling. Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Ook kun je alvast oefenen voor de Bijentelling via spelletjes en leuke activiteiten.

Voor de begeleider

Met de opdracht van de week kunnen kinderen zelf hun buurt vergroenen en leren ze over veiligheid van bloemzaden. Door de grijsmeter van week 4 te gebruiken weten de kinderen welke straten in hun ogen te grijs waren. De kinderen moeten de komende maanden de bezaaide plekken water geven. Hierdoor blijven ze in contact met hun zelfgemaakte Blije Bijen paradijs!

Wil je meer weten over de Nationale Zaaidag, zoem dan naar de site van de Bijenstichting.

Sneak Peak

Volgende week gaan we in de buurt op zoek naar stoepplanten. Hier heb je stoepkrijt voor nodig!

Haal de opdrachten in huis!

Wil je goed voorbereid zijn op de rest van de mailserie? We bieden extra voordelig het combipakket Blije Bijen Paradijs. Het bevat veel van de opdrachten en tips uit het Blije Bijen Paradijs.

Hierin vind je een boekje met doe-opdrachten voor een kind, een handleiding voor de begeleider, een doosje om zelf bloembommen te maken, zaadjes van akkerbloemen, een stickervel met vrolijke stickers en een oorkonde.

Mailserie Blije Bijen Paradijs

We sturen tot 20 mei 2022 iedere week mails met BIJzondere activiteiten waarmee de kids lekker bezig zijn. Je leest op dit moment een uitgebreide versie van de vierde mail in deze serie. Bekijk hier de mails die we al verstuurd hebben (kijk onder blogs).

Wil je iedere week de mail in je inbox?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden