Zaaien doet zoemen: de landelijke zaaidag

Op 22 april gaan mensen in het hele land zaadjes planten voor bijen en andere bestuivers. Het is dan de landelijke zaaidag. Een dag die zeven jaar geleden begon op initiatief van de Bijenstichting en imker Pim Lemmers is uitgegroeid tot en BIJzonder grote dag. Wij doen er dit jaar ook aan mee. Natuurlijk met bloembommen!

De wilde bij is bedreigd

Het gaat schrikbarend slecht met insecten. In 25 jaar tijd is de hoeveelheid insecten met 75 % afgenomen. In Nederland zoemen zo’n 360 soorten wilde bijen rond. Hiervan is ruim de helft bedreigd. Een diversiteit aan bloemen, het hele jaar door gaat bijen helpen. Dan moeten die bloemen wel gifvrij zijn. Biologisch dus!

Bloembom challenge 2020

We gaan op de landelijke zaaidag zoveel mogelijk bloembommen verspreiden. Zo zetten we het land in bloei! Hoeveel bloembommen zouden we op 22 april met z’n allen kunnen gooien voor de wilde bij? We gaan het tellen! Alle inzet van iedereen in het land telt op! Laten we zorgen voor kleurrijke bloemexplosies, overal.

Tel jij ook mee? Meld je dan aan op onze speciale actiepagina, dan kunnen we je meetellen.

Wat is een bloembom ook alweer?

Een bloembom of zaadbom zoals veel mensen het noemen, is een rond pakketje bloemzaadjes, beschermd door klei en compost. Ideaal voor plekken waar je niet zomaar bij kunt, bijvoorbeeld omdat er een hek omheen staat.

 

Voedselbank voor de bij

Op 22 april hebben zoveel mogelijk mensen zaden nodig. De Pollinators verspreiden een gigantische berg zaad. Jij kunt daarbij helpen door ‘voedselbank voor bijen’ te worden. Mensen in jouw buurt kunnen je dan vinden via een online kaart en biologische zaden bij je afhalen.

Meld je via de website van de Pollinators gratis aan als Voedselbank voor Bijen. Een kleine moeite voor een grote impact! Wij blij, jij blij, bij blij 🐝.

 

Wat is de landelijke zaaidag?

De landelijke zaaidag is een initiatief van de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden. Zij roepen mensen in het hele land op om bloemen te zaaien voor de wilde bijen. Lees meer op de site van de Bijenstichting. Ook zijn we als Guerrilla Gardeners lid van de coalitie van de Pollinators, om miljoenen biologische zaden te verspreiden.

 

Ook handig:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden