Het boomspiegelfeest in jouw gemeente

De grond rondom een boom, de boomspiegel, is dé perfecte plek om de stad verder te vergroenen.

Van zaterdag 28 september tot en met zondag 6 oktober 2024 barst het Nationale Boomspiegelfeest weer los. Helpt jullie organisatie of gemeente mee om samen Nederland groener te maken?

Op deze pagina staat informatie voor gemeenten en organisaties die partner willen worden van het Boomspiegelfeest. Wil je als inwoner meedoen met het Boomspiegelfeest? Hier vind je alle informatie voor bewoners 

Het Boomspiegelfeest in jouw gemeente?

Meer groen, biodiversiteit en betrokken bewoners: de boomspiegel vergroenen is een eenvoudige stap om te werken aan een gezonde stad.

Van zaterdag 28 september tot en met zondag 6 oktober 2024 barst het Nationale Boomspiegelfeest weer los. Helpt jullie organisatie of gemeente mee om samen Nederland groener te maken?

Foto: Buren vergroenen in Goirle samen vier boomspiegels in hun straat.

Waarom zou ik meedoen?

We geven de campagne de vrolijke naam ‘Boomspiegelfeest’. Want het aanleggen van een tuin in een boomspiegel is:

  • Een feest voor de bewoner. Je wordt er vrolijk van! Het ziet er kleurig en fleurig uit.
  • Een feest voor de buurt. Samen aan de slag gaan is gezellig en zorgt voor meer betrokkenheid bij de buurt.
  • Een feest voor insecten. Het bevordert biodiversiteit. Meer bloemen en planten zorgen lokaal voor een hotspot voor leven in de stad.
Laura bij haar boomspiegel in Haarlem.

Gratis meedoen als partner

Elke instantie of gemeente die aanhaakt aan het Nationale Boomspiegelfeest en zich aanmeldt ontvangt van ons gratis ondersteuning. Dit bestaat uit:

  • Een link op onze website als deelnemer
  • Toegang tot onze Basis Toolkit, met beeld en teksten voor communicatie op social media en een persbericht
  • Handige hulpmiddelen, zoals plantenlijsten, toegang tot webinars en een cursus bloeiende boomtuintjes.
  • Je lift mee met onze landelijke campagne, waar we natuurlijk flink wat promotie voor maken.
Foto: Uitreiking van het ‘Gouden Bijenhotel’ voor de mooiste boomspiegel tijdens het Boomspiegelfeest 2021.

Guerrilla Gardeners maakt het mogelijk

Lijkt het je superleuk om mee te doen, maar heb je geen tijd? Of wil je goed uitpakken, maar weet je niet hoe? Onze bekwame Guerrilla Garderners helpen je.

Voorbeelden van middelen en diensten:

  • Toolkit Plus: we leveren social media posts, persberichten en campagnematerialen op maat.
  • Organisatie feestelijke aftrap: we organiseren een mediageniek feestje waarbij burgemeester of wethouder het eerste plantje plant.
  • Persvoorlichting: we benaderen lokale media voor reportages en nieuwsberichten.
  • Gratis plantgoed: we zorgen voor planten, bollen en zaaigoed.
  • Diverse workshops voor bewoners of medewerkers, over o.a. mensen betrekken, bloembommen maken of een insectenhotel maken.
  • Advies op maat.
  • Etc. Etc.

 

Diensten kun je afnemen voor een totaalprijs, of je neemt een strippenkaart en schakelt ons in wanneer nodig.

Nog vragen?

Hieronder vind je veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij of wil je even overleggen? Dat kan natuurlijk. Mail dan naar boomspiegelfeest@guerrillagardeners.nl

Kijk ook eens in onze webshop

Zoek je naar planten, bollen of zaden die geschikt zijn voor je boomspiegel, bekijk dan het aanbod in onze webshop.

Hier vind je alles wat je nodig hebt om jouw boomspiegel om te toveren tot een bloemenoase. Van speciale zaadjes tot een sjabloon om je boomspiegel te markeren.

Veelgestelde vragen over het Boomspiegelfeest

 

Is er een deadline voor het aanmelden?

Er is geen deadline voor aanmelden. Wel geldt: hoe eerder de gemeente bekend maakt dat ze meedoet, hoe beter de gemeente geprofileerd kan worden in de communicatie.

 

Hoe moet ik de gemeente / mijn organisatie aanmelden?

Dit kan door het aanmeldformulier in te vullen

 

Wat gebeurt er na de aanmelding?

  • We zetten de gemeente op onze kaart en verwerken deelname in onze overige communicatiemiddelen;
  • Je ontvangt de Basis Toolkit met alle materialen die er nodig zijn om de campagne succesvol uit te voeren.
  • Je krijgt van ons iedere maand een mail met aandachtspunten over de campagne.

Welke gemeenten doen er mee?

Bekijk onze interactieve kaart op de webpagina voor particulieren: boomspiegelfeest.nl 

Is het de bedoeling dat we inwoners gratis planten bieden?

De gemeente kan hiervoor kiezen. De uitgifte van gratis bloembollen en planten stimuleert deelname aan het project.

Tip: Van de eerste uitgifte van planten aan een inwoner kan een persmoment gemaakt worden door burgemeester of wethouder deze te laten overhandigen.

 

Jullie willen 1 miljoen boomspiegels vergroenen. Tellen jullie dat ook?

Wat betreft het tellen is ons idee dat het indicatief is. We zijn niet van plan om op gemeentelijk niveau elke boomspiegel van Nederland te tellen. Als het mogelijk is horen we van jullie:

1) Een schatting van het aantal boomspiegels in de gemeente.

2) Een schatting van het aantal dat al vergroend is.

Na afloop van het boomspiegelfeest horen we graag hoeveel boomspiegels er vergroend zijn. Ook dit kan een schatting zijn.

 

Ik heb iets gehoord over pakketten voor straten en scholen, hoe zit dat?

Ook dit jaar geven we plantenpakketten weg aan bewoners die 5 of meer boomspiegels gaan vergroenen. Meer informatie over gratis plantenpakketten

Wil de gemeente zeker zijn van zo’n plantenpakket dan kan de gemeente deze zelf financieren. Kosten zijn ongeveer 160 euro (ex btw) per pakket.

 

Is het registreren van boomspiegels door de gemeente verplicht als je meedoet?

Het registreren van adoptie van boomspiegels is niet verplicht. Wat we belangrijk vinden is dat de boomspiegels die bewoners onder handen hebben genomen met rust gelaten worden zodat deze ongestoord tot bloei kunnen komen. Wanneer er een systeem is dat hiervoor zorgt zonder registratie dan is dat wat ons betreft ook prima.

 

Waarom is jullie advies dat gemeenten samenwerken met lokale organisaties?

Samen sta je sterker. De gemeente zorgt voor financiering en voor de officiële adoptie van boomspiegels, de groene organisatie/groep zorgt voor de communicatie richting inwoners en de organisatie van activiteiten.
Zo werkt de gemeente Utrecht samen met Stichting Utrecht Natuurlijk, die de kinderboerderijen en buurttuinen in de gemeente beheert.

 

We zijn geen gemeente, maar een maatschappelijke organisatie. Kunnen we dan ook meedoen?

Allereerst: wat tof dat jullie belangstelling hebben voor deelname!

Willen jullie als maatschappelijke organisatie in de gemeente de campagne voor het Boomspiegelfeest trekken dan kan dat. We vragen wel dat jullie dit met de gemeente afstemmen zodat inwoners die hun boomspiegels vergroenen deze ook bij de gemeente kunnen registreren. Eventueel zouden jullie ook met de gemeente kunnen afspreken dat de registratie via jullie loopt.

Geef jullie deelname door via ons aanmeldformulier.

 

Wat voor ondersteuning krijg ik op het vormgeven van ons boomspiegelbeleid?

  • Samen met Stichting Steenbreek organiseren we in mei een conferentie over het vergroenen van Boomspiegels. Datum en prijs volgen.
  • Geef je op voor de online Boomspiegelgroep, Gemeenteambtenaren en aanjagers van buurt- en stadsvergroeiing kunnen met elkaar kennis en ervaringen uitwisselen. Per jaar € 100,-

Wat is de rol van Guerrilla Gardeners?

Het uitrollen van de campagne gebeurt lokaal. De Guerrilla Gardeners ondersteunen hierbij met materialen, kennis en ervaring. Door alle activiteiten in het hele land onder dezelfde noemer heeft de campagne een landelijke uitstraling. Guerrilla Gardeners zwengelen dit nog extra aan met persbenadering, sociale media-posts en zichtbaarheid via zustercampagnes als het NK Tegelwippen.

Wat is de rol van lokale partners?

Het is aan de lokale partners om deze in de eigen wijk of gemeente uit te voeren. Liefst jaarlijks, met als doel het duurzaam, dus voor de lange termijn, vergroenen van boomspiegels. Voor nog veel meer impact is er als het even kan ook aandacht voor het vergroten van de boomspiegels door stoeptegels te verwijderen, dit in overleg met de gemeente.

Wat is de rol van bewoners?

Bewoners maken een feestje van het beplanten van een boomspiegel, de ruimte rond de stam van een boom. Zij krijgen hierbij steun in de vorm van plantgoed, tips etc.

Wat is de rol van Stichting Steenbreek?

Guerrilla Gardeners werkt samen met Stichting Steenbreek om boomspiegels op de kaart te zetten. Zij zijn partner in dit project. Stichting Steenbreek helpt onder andere om via haar netwerk van consulenten gemeenten te informeren over het Boomtuinfeest.

 

Stemmen jullie ook af met de andere ‘groene’ campagnes in 2023?

Er zijn meerdere groene projecten waar gemeenten bij kunnen aanhaken. Het Boomspiegelfeest is een onderdeel van ‘Het vergeten plantseizoen’, een campagne die in oktober loopt. Ook stemmen we af met het NK Tegelwippen. We zien het Boomspiegelfeest als een mogelijke invulling van beide campagnes.

Op die manier concurreren de groene initiatieven niet met elkaar maar versterken we elkaar.

 

Waarom hebben jullie na 2022 het aanbod voor deelname aangepast?

Ons doel als Stichting Guerrilla Gardeners is om zoveel mogelijk mensen te helpen om hun buurt te vergroenen. In 2022 vroegen we een betaling voor deelname aan het Boomspiegelfeest. Dat jaar deden 20 gemeenten als partner mee, dat was natuurlijk fantastisch. Tegelijk merkten we dat er veel lokale groene (bewoners)organisaties niet mee konden doen omdat de financiële bijdrage voor deelname voor hen een brug te ver was. Daarom hebben we besloten om Basis deelname aan het project gratis te maken.

Wie meedoet ontvangt gratis een beperkt basispakket. Meer betaalde ondersteuning is mogelijk, klik hier voor een overzicht.

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden