Veelgestelde vragen

 

Wat is Guerrilla Gardening?
De Guerrilla Gardeners tuinieren buiten de grenzen van hun eigen tuin. Het zijn buurtbewoners die zelf de schep ter hand nemen om de buurt op te fleuren. En iedereen kan meedoen: als je in de straat waar je woont een kale boomspiegel ziet: vraag een buur en pak je schep en plant een paar bloembollen of plantjes of strooi wat bloemzaden.

 

Waar tuinieren Guerrilla Gardeners?
Denk aan plekken als verwaarloosde perkjes bij het winkelcentrum, een strook beton tussen flatgebouwen, een groenstrook tussen wegen.

 

Waarom Guerrilla Gardenen?
Om zoveel redenen! Omdat:
– er veel plekken in Nederland zijn die groener kunnen.
– we zien dat het nodig is en buurtbewoners bij elkaar brengt.
– we vechten voor meer wilde bijen, vlinders en andere insecten.
– groen goed is voor de gezondheid.

 

Moet ik me aan bepaalde regels houden?
Bij Guerrilla Gardening gaat het om het mooier en fijner maken van de ruimte om ons heen, we vragen je om bij het bedenken van activiteiten je eigen morele kompas te volgen. Vraag jezelf af: “maak ik een plek mooier dan hij was?” Als het antwoord JA is zeggen wij: ga ervoor!
Wij roepen je niet op om eigendom te vernielen. Ga ook niet in de natuur tuinieren. Beperkt je tot de bebouwde kom zodat je de natuur niet verstoort.

 

Mag het eigenlijk wel?
Tsja, wat is mogen? Je bent vaak niet in je eigen tuin bezig maar op publiek terrein of het gebied van een ander. Je bent echter zeker niet tegen ‘de geest’ van de wet bezig, want welke wet zegt er dat het verboden of illegaal is om de boel op te fleuren? Lees ook dit blog over ‘bloembommen en de wet‘.

 

Wie gaan er schuil achter dit initiatief?
Iedereen die wil kan het in zijn eigen gemeente oppakken. De achtergronden van de mensen die meedoen zijn divers, maar delen de wens dat er meer groen in de omgeving komt.
De website en social media worden beheerd door ‘Jenny’ – nee, niet haar echte naam :- )

 

Sinds wanneer gebeurt het in Nederland?
Incidenteel zijn er al jaren Guerrilla Gardeners acties in Nederland. Sinds begin 2008 bestaat de site guerrillagardeners.nl. April 2008 hebben we voor het eerst een Guerrilla Gardeners weekend georganiseerd. In 2017 is de site opnieuw gebouwd, vandaar dat je geen oudere blogs vindt dan uit dat jaar.

 

Waar komt de inspiratie vandaan?
De inspiratie komt vooral van de site guerrillagardening.org. Hier zijn acties uit heel de wereld verzameld, enorm inpirerend.  

 

Hoe kan ik me aansluiten als ik meer wil doen? 
Leuk! Je hoeft nergens lid van te worden of je aan te sluiten. Ga zelf aan de slag in je eigen buurt.
Als je zin hebt om je landelijk in te zetten kun je met ons contact opnemen.
Alles over hoe je je kunt inzetten lees je op deze pagina.

 

Kan ik ook een financiele bijdrage geven? 
Jazeker, graag! Dat kan hier.