Van 28 september tot en met 6 oktober 2024 vieren we het Nationale Boomspiegelfeest. Duizenden Nederlanders gaan de straat op om de boomspiegels in hun straat te vergroenen. Niet alleen worden de straten daar mooier van, ze vangen ook meer hitte en water af en bieden een thuis voor bijen, vlinders en vogels. Wie wordt daar nou niet blij van?
Wil je ook boomspiegels (de grond rondom bomen) vergroenen? Of je nou bewoner bent, organisatie of gemeente: iedereen kan meehelpen. Sluit je aan en samen vergroenen we alle miljoen boomspiegels in Nederland!
Elke boomspiegel die wordt vergroend is een feestje waard. Steek jij voor je deur een schep in de grond, dan doe je al mee.
In steeds meer gemeenten zijn onze partners actief. Zij organiseren speciale acties, delen plantgoed uit en maken er een groot feest van. Klik op de kaart om te zien wat er in jouw buurt gebeurt.
Ben jij een organisatie of gemeente en wil je ook op deze kaart? Hier vind je meer informatie over aanhaken als partner
Hoe doe ik in mijn buurt mee? (klik hier voor onderstaande vragen)
Over een boomspiegel en de adoptie (klik hier voor onderstaande vragen)
Over de datum (klik hier voor onderstaande vragen)
Over de aanleg van de boomtuintje (klik hier voor onderstaande vragen)
Over de campagne (klik hier voor onderstaande vragen)
Is het de bedoeling dat ik een feest ga organiseren?
Natuurlijk mág je wel een feestje organiseren als je daar zin in hebt. Hapjes, drankjes, muziek. Heerlijk!
Maar je doet al mee door een boomtuintje aan te leggen zonder verder feestgedruis eromheen. Het feestje dat we bedoelen is namelijk een ‘feestje voor de beestjes’. Simpelweg door het aanleggen van een boomtuintje ben je daar al voor aan het zorgen!
Feest mijn gemeente mee?
Kijk op de kaart hierboven om te zien welke activiteiten er zijn in welke gemeente. Klik op de punaise voor meer informatie.
Kan ik alleen maar meedoen als ik woon in een van de aangesloten gemeenten?
Nee hoor, iedereen die dat wil kan meedoen en zelf in de buurt een boomspiegel vergroenen. Als je woont in een van de aangesloten gemeenten wordt het je vaak wel iets makkelijker gemaakt. Zo weten we zeker dat in deze gemeenten adoptie van een boomspiegel mag. Soms krijg je ook gratis zaadjes of planten.
In veel andere gemeenten is adoptie van een boomspiegel ook mogelijk! Check ons overzicht.
Kan ik me ook inzetten voor de organisatie van de campagne?
Zeker kun je hierbij helpen! Als je gemeente niet meedoet kun je contact opnemen met de gemeente om ze attent te maken op de campagne. Je kunt zelfs als vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie de campagne lokaal uitvoeren. Zie dit bericht voor meer informatie over wat je kunt doen.
Welke georganiseerde activiteiten zijn er in mijn buurt?
Kijk op onze kaart, wat hoger op deze pagina.
Wat is een boomspiegel?
Een boomspiegel (ook wel ‘boomkrans’) is het stuk grond rondom de stam van een boom dat van boven toegankelijk is voor lucht en water. Het is het stuk open grond in het trottoir. Soms ligt er een betonnen band omheen.
Hoezo is dit een feestje voor de beestjes?
Bomen zijn voor een gezonde groei afhankelijk van open grond rond de stam voor de toevoer van zuurstof en water. In veel gemeenten worden boomspiegels standaard leeg gehouden om het onderhoud beperkt te houden. Maar juist boomspiegels kunnen heel goed worden ingericht als tuintjes. Zo worden ze omgetoverd tot hotspots voor beestjes in de stad en dragen ze bij aan de biodiversiteit in de buurt.
Voor zoveel mogelijk biodiversiteit gebruik je biologische en inheemse planten. Ook kun je een vogelhuis of een bijenhotel bij je boomspiegeltuin plaatsen.
Is iedere boomspiegel geschikt voor een tuin?
Nee, onder een (oude) beuk groeit bijvoorbeeld heel weinig. Ook een hele kleine boomspiegel of een boomspiegel met grote opstaande wortels kun je beter niet beplanten.
Doe onze test als je wilt weten of de boomspiegel die je hebt uitgekozen geschikt is.
Er staat geen boomspiegel direct voor mijn huis, kan ik eentje verderop adopteren?
Dat kan inderdaad. Overleg dan wel even met de bewoners in de buurt van die boomspiegel. Als zij deze ook willen adopteren kunnen jullie misschien in het onderhoud samenwerken.
In mijn boomspiegel staan al planten, kan ik deze dan toch adopteren?
Sowieso gaan we er vanuit dat je niet een boomspiegel uitkiest die al geadopteerd is. Als je denkt dat er ‘onkruid’ in een boomspiegel staat zou je nog even goed naar de planten kunnen kijken. Veel onkruiden zijn namelijk spontaan opkomende inheemse planten. Misschien staan er zelfs beschermde planten tussen. Twijfel je of er misschien beschermde planten tussen staan, vraag dan even hulp aan de stadsecoloog of aan een lokale IVN afdeling.
Waarom adviseren jullie om een boomtuin in het najaar aan te leggen?
Het ideale moment voor het aanleggen van een boomtuin is in het najaar. De dagen worden dan koeler, de zomerse droogte is voorbij, maar de grond is nog warm. Ideale omstandigheden om je plantjes te laten wortelen. In het voorjaar kan ook, maar geef dan in warme perioden wel voldoende water.
Wil je tips voor het tuinieren in het najaar kijk dan op de website van Het Vergeten Plantseizoen.
Wat is in 2023 de datum van het Boomspiegelfeest?
Oktober is een heel goede maand voor het aanleggen van een boomtuin. Om die reden is in die maand het nationale moment: het Nationale Boomspiegelfeest.
Ook in het voorjaar kun je boomtuintjes aanleggen. Komt dat je beter uit, aarzel dan niet en ga ervoor! Het is aan jou als organisator om te bepalen wanneer je het feest organiseert.
Wat als het regent op de dag die ik heb uitgekozen?
Ook in de regen kan je een boomsingel aanplanten. Sterker nog, wat water is heel goed voor de boom en de planten, zaadjes en bollen!
Wat als ik gewoon zelf een boomspiegel wil adopteren en inplanten?
Ja! Vooral doen! Het adopteren van een boomspiegel is niet gebonden aan het Boomspiegelfeest. Gebruik vooral de tips op deze pagina om je boomspiegel te vergroenen.
Welke planten zijn geschikt voor een boomspiegel?
Check de omstandigheden bij de boom. Veel of weinig zon? Droge of natte grond? Kies planten die hier bij passen. Onze tips voor Boomspiegel Besties vind je hier.
Hoe kom je aan gratis planten of zaadjes?
Speciaal voor het boomspiegelfeest delen een aantal gemeenten gratis planten of zaden uit. Kijk hier of dat bij jullie ook het geval is.
Verder kun je ook planten uit je eigen tuin gebruiken, vragen om donaties uit de buurt of planten stekken. Er zijn allerlei manieren om aan planten te komen. Bekijk ook onze tip “hoe kom je aan planten?”.
Je kunt voor buurtinitiatieven vaak subsidie krijgen van de gemeente of soms van de provincie.
Hebben jullie ook een folder met de stappen van de aanleg?
Jazeker! We hebben een folder met daarin:
De folder is te bestellen in onze webshop.
Wat gebeurt er als ik boomwortels raak bij het planten?
Boomwortels dunner dan 2 cm kun je doorknippen of -hakken. Mits je dat niet teveel doet. Doe het voorzichtig en zorg dat je grote boomwortels niet beschadigt. Zoek een ander plekje, soms een paar centimeter verder, als je merkt dat er te weinig ruimte is.
Hoe houd ik honden en katten uit mijn boomspiegel?
Zorg ervoor dat de bodem zoveel mogelijk bedekt is, dus niet of nauwelijks kale grond. Dat kan bijvoorbeeld met bodembedekkers als maagdenpalm, ooievaarsbek of kruipend zenegroen. In kale grond kun je satéprikkers steken, als afweer.
Welke materialen en middelen bieden jullie als onderdeel van deze campagne?
Om het je makkelijk te maken om een of meerdere boomspiegels te vergroenen bieden we van alles. Handige nieuwsbrieven, een quiz, boomspiegel-besties en meer. We kunnen ons voorstellen dat het aanbod duizelt. Daarom hebben we een makkelijk overzicht gemaakt: klik hier voor het overzicht.
Hoe tellen jullie het aantal vergroende boomspiegels?
We gaan voor 1 miljoen vergroende boomspiegels. Dat is geen klein doel. Zet je boomtuintje bij ons op de kaart dan laten we zien welke toffe feestjes voor de beestjes er al zijn.
Kan ik ook een poster van de campagne krijgen?
Natuurlijk – gezellig dat je meefeest!
De versie van 2023 zetten we z.s.m. online.
Hoe blijf ik op de hoogte?
Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom deze campagne (nu, en in de toekomst), schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Met het Nationale Boomspiegelfeest werken Guerrilla Gardeners en Stichting Steenbreek samen om de boomspiegel op de kaart te zetten.
Editie 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Utrecht.