Boomspiegelfeest 2022: een hele week

De datum van het Boomspiegelfeest is bekend! Van 1 t/m 9 oktober 2022 barst het feestje voor de beestjes los.

Het Nationale Boomspiegelfeest is een campagne om de boomspiegel – de uitsparing in een stoep rond een boom – als plek voor groen op de kaart te zetten. In 2021 vond de eerste editie van het Nationale Boomspiegelfeest plaats, het was een groot succes!

 • Mensen in het hele land gingen de straat op en vergroenen samen ruim 1000 boomspiegels.
 • 20 gemeenten deden mee als partner. Dat waren zowel kleine als grote gemeenten zoals Utrecht en Arnhem.
 • Door de campagne is de vergroening van boomspiegels meer op de kaart gezet.
 • Een ruime meerderheid van de deelnemende gemeenten raadt anderen aan om mee te doen aan de campagne.

We hebben ook heel veel positieve reacties uit het land gekregen, onder andere dat het samen vergroenen van boomspiegels verbindend en gezellig is.

Editie 2022 van 1 t/m 9 oktober

De komende editie van het Nationale Boomspiegelfeest is niet op één dag, maar duurt een hele week. Hiermee willen we wat meer flexibiliteit inbouwen voor partners die de campagne lokaal oppakken.

Komende editie gaan we nog een aantal dingen net iets anders doen:

 • Meer aandacht voor hele straten
  Een boomspiegel voor je deur opfleuren is al geweldig voor je uitzicht en voor de insecten die je helpt, maar als je dat gelijktijdig doet met je buren is het ook nog eens gezellig. Voor de biodiversiteit heeft zo’n rijtje groene boomspiegels ook meer impact. We moedigen daarom mensen aan om met hun hele straat aan de slag te gaan. Als we de financiering rondkrijgen gaan we zelfs hele plantenpakketten weggeven.
 • Wedstrijd in juni
  Onze wedstrijd voor de mooiste boomspiegel doen we niet langer gelijktijdig met het Boomspiegelfeest in oktober. De wedstrijd vindt nu plaats in juni; een tijd dat veel boomspiegels prachtig bloeien.
 • Telling!
  We maken beter zichtbaar hoeveel boomspiegels er zijn vergroend.
 • Slimmere ondersteuning partners
  Achter de schermen werken we in de voorbereiding samen met gemeenten. De ondersteuning aan gemeenten gaan we slimmer oppakken. Zo adviseren we gemeenten om samen te gaan werken met een lokale organisatie die de communicatie op kan pakken.

We hebben heel veel zin in de komende editie!

De komende tijd duiken we met onze voorbereidingen weer wat ‘ondergronds’. Het voorjaar staat namelijk vooral in het teken van het benaderen van mogelijke partners, daar zie je niet zoveel van. Maar rond juni barst het eerste mini feestje los met de wedstrijd voor de mooiste boomspiegel.

Meer weten? We slaan ook dit jaar opnieuw de handen ineen met Stichting Steenbreek. Zij publiceerden een interview met Jenny van de Guerrilla Gardeners met een terugblik op vorig jaar, en een vooruitblik op komende oktober.

Cursus Bloeiende Boomtuintjes

Kun je niet wachten en jeuken je handen om de aarde in te duiken? In maart lanceren we in samenwerking met de Tuinschool.online een cursus om je mee te nemen in de kleurrijke wereld van het boomspiegel-tuinieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden