Het Nationale Boomspiegelfeest: een feestje voor de beestjes

door | mei 10, 2021 | Actueel, Boomspiegeltuin, Guerrilla Gardeners, Instagram | 2 reacties

We hebben weer grootse plannen! Want wist jij dat er in de stedelijke omgeving zo’n 1 miljoen boomspiegels zijn? Je weet wel, de vaak kale grond rondom een boom waar vaak fietsen gestald worden of de hond zijn behoefte mag doen. Al die boomspiegels willen we vergroenen vòòr 2030. En daar kunnen we alle hulp bij gebruiken! 


Een groenere stad

Al die onbeplante boomspiegels: zo zonde! Het is namelijk de perfecte plek om de stad verder te vergroenen. Een groene boomspiegel ziet er kleurig en gezellig uit, draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit en zorgt voor een hogere betrokkenheid van bewoners bij hun wijk. Zo dragen groene boomspiegels bij aan een gezonde stad! We lanceren daarom dit jaar het Nationale Boomspiegelfeest en werken daarbij samen met Operatie Steenbreek om de boomspiegel op de kaart te zetten. 


Gemeenten als partner

Wethouder Diepeveen van de gemeente Utrecht legt een tegel ‘beheerd door bewoners’.

Op 9 oktober 2021 is de allereerste editie van het Boomspiegelfeest. Met een landelijke campagne gaan we duidelijk maken waarom het vergroenen van boomspiegels zo belangrijk is.
Daarvoor zoeken we de samenwerking met gemeenten. Gemeenten die zich als partner aansluiten, zullen we in de campagne uitlichten. Bijvoorbeeld door enthousiaste deelnemers aan het woord te laten, interviews met betrokken gemeentemedewerkers en een teller die bijhoudt hoeveel mensen in welke gemeente meedoen. Deze partnergemeenten kunnen voor de lokale uitrol aan de slag met het materiaal dat wij voor hen ontwikkelen. 

Ook meedoen als gemeente of vind je dat jouw gemeente partner moet worden? Op deze pagina https://guerrillagardeners.nl/steenbreek vind je meer informatie. Meehelpen als vrijwilliger?

Wil je helpen om van het Nationale Boomspiegelfeest een groot succes te maken? Graag! Hou jij van tekstschrijven en ben je goed in het geven van feedback op communicatiemateriaal? Of ben jij juist iemand met een bak aan ervaring op het gebied van vergroenen? En heb je wat tijd over om vrijwillig mee te helpen? Dan horen we graag van je! Stuur ons een mailtje, dan nemen we contact met je op. 


Een blijvende boomoase

Het Nationale Boomspiegelfeest is geen eenmalige gebeurtenis: het moet een blijvend feestje voor de beestjes worden! Elk jaar opnieuw vieren we dus het Boomspiegelfeest, hopelijk met steeds meer gemeenten als partner. Voor, tijdens en vooral ook na het vergroenen van de boomspiegel hebben we aandacht voor hoe je van je boomtuin een blijvende boomoase maakt. 


Enthousiast geworden? Mail ons op boomspiegelfeest@guerrillagardeners.nl, we horen graag van je!

Het projectteam, Nataly, Jenny en Marielle.


2 Reacties

 1. Rita Niland

  Al jaren probeer ik kale boomspiegels te voorzien van plantjes. Meestal zaai ik planten voor in mijn eigen tuin, zodat ze al wat groter zijn. Ik zaai ook op open plekken in openbaar gebied en dun daar uit voor boomspiegels. Vaak zet ik er stokjes met draadjes omheen in een boomspiegel, om aan te geven dat het geen onkruid is en in de hoop dat ijverige gemeentelijke snoeiers ze niet kaalknippen. Soms werkt het jaren goed, soms is opeens alles kaal en kun je weer opnieuw beginnen. Soms heeft een hond het als favoriete plek en sla ik die spiegel even over .. Buurtbewoners worden ook aangestoken als ze vragen waar ik mee bezig ben en adopteren een boomspiegel bij hun huis. Blijft leuk om te doen. Mijn favorieten zijn stokrozen. Die zijn taai en mensen vinden ze erg mooi.

  Antwoord
  • Jenny

   Hoi Rita, dank voor je reactie! Mooi om te lezen hoe je bezig bent.
   Hier dezelfde ervaring: het adopteren van een boomspiegel werkt aanstekelijk op de hele buurt. En stokrozen, inderdaad!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archief