Hoogtepunten lezing De klimaatbestendig stad

In deze blog lees je hoe jij kan helpen de stad klimaatbestendig te maken.

In de versteende omgeving van stad en dorp zijn de gevolgen van klimaatverandering goed voelbaar. Hitte, droogte en wateroverlast maken het er soms behoorlijk onaangenaam. Martijn Pool en Mirko van Ingen van De Groene Druppel vertelden erover in hun lezing tijdens de Buurtvergroeners Bootcamp.

Gelukkig gaven de mannen ook allerlei praktische tips om je tuin, buurt en stad beter bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. In het tweede deel van deze blog vind je de vier belangrijkste.

 

Stad wordt heter en droger

De felle zon warmt stenen en daken flink op. Die houden de hitte bovendien vast. ‘In de stad is het makkelijk zes graden warmer dan daarbuiten in het groen’, weet Mirko. Hitte is onplezierig omdat het er bijvoorbeeld voor zorgt dat je je minder goed kunt concentreren en slechter slaapt. Mirko: ‘Extreme hitte brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee.’ Mensen die al een kwetsbare gezondheid hebben, kunnen zelfs ernstige gezondheidsproblemen krijgen zoals uitdroging of een hitteberoerte.

Naast hitte is ook droogte een probleem. Dat zorgt er niet alleen voor dat de planten in je tuin het moeilijk hebben, ook houten funderingspalen kunnen last hebben van droogte. ‘Als het grondwaterpeil zakt, kan er zuurstof bij het hout komen,’ legt Mirko uit. ‘Die kunnen dan gaan rotten.’

Steeds meer piekbuien

Ondanks de droogte, regent het ook steeds meer. Klinkt gek? Als neerslag geleidelijk valt, kan het rustig wegzakken in de bodem. Maar we hebben vaker te maken met extreme buien waarbij in korte tijd op dezelfde plek heel veel water uit de lucht valt. Al dat water wordt niet goed opgenomen door de bodem maar verzamelt zich op het laagste punt. Straten, kelders en tuinen lopen onder. Die piekbuien kunnen zo flinke wateroverlast én schade aan je huis of inboedel veroorzaken. 

Gelukkig kun je zelf genoeg doen om te zorgen dat jouw buurt minder last heeft van de droogte, hitte en piekbuien. Hier volgen vier praktische tips.

Tip 1: Vervang tegels door groen

Tegel eruit, groen erin. Dat is dé maatregel der maatregelen stellen de mannen van De Groene Druppel. Water kan dan beter de grond in lopen, planten absorberen water en fijnstof, groene oppervlakten warmen minder op én hitte blijft minder hangen. 

Een tuin of straat met planten is bovendien een stuk gezonder én koeler dan een tegeltuin of een buurt zonder groen. Beplanting geeft water door verdamping weer langzaam af aan de lucht . Daar is energie voor nodig. De plant gebruikt daar zijn warmte en de warmte van de omgeving voor. De plant en de lucht worden dus koeler. 

En niet alleen je tuin kun je zo groen mogelijk maken. Dat geldt ook voor de muren en het dak van je schuur, uitbouw en huis. Je huis blijft zo ook koeler. Ál deze groene plekken in de stad zijn bovendien goed voor de biodiversiteit. Insecten en andere dieren gebruiken deze groene oases om te schuilen, eitjes te leggen en nesten te bouwen en zich door de stad te bewegen. 

Voor klimplanteninspirate kun je in deze gids van de gemeente Amsterdam kijken: Amsterdamse klimplantengids.

Tip 2: Zorg voor een gezonde bodem 

Zorg er ook voor dat de bodem in je tuin of geveltuin gezond is. Laat plantenresten en bladeren liggen. Veel organische stof en humus maken de bodem luchtig. Een luchtige bodem absorbeert meer water. Mirko: ‘Bewerk je grond dan ook minimaal, sla het spitten bijvoorbeeld liever over. Daarmee verstoor je het bodemleven en de processen in de bodem die helpen die bodem gezond te houden.’

Tip 3: Maak ruimte voor water

‘We moeten veel meer regenwater opvangen en hergebruiken’, vinden de mannen van de Groene Druppel. Regenwater dat op je dak valt kun je natuurlijk opvangen in een regenton. Maar er zijn meer mogelijkheden zoals een regenschutting of zelfs een regenwaterzak die je in de kruipruimte van je huis kunt plaatsen.  Daarmee kun je de planten in je tuin of boomspiegel water geven. 

Zijn er plekken in je tuin waar je écht verharding wilt hebben bijvoorbeeld op je tuinpad? Kies er dan voor de tegels wat verder uit elkaar te leggen of kies voor waterdoorlatende tegels, zodat er plek is voor groen en wateropname. Of kies bijvoorbeeld voor grind of een tuinpad van houtsnippers. 

‘Je kunt ook kleine wadi in je tuin of buurttuin maken’, tipt Martijn. Dat is een iets diepere plek waar regenwater naartoe kan lopen en rustig in de grond kan infiltreren. Een kuil met grind in de grond heeft dezelfde werking.

Tip 4: Inspireer je buren

Leuk natuurlijk, dat je eigen tuin straks klimaatproof is. Maar het is natuurlijk nóg leuker als je buren meedoen.  Maar hoe ga je ze zo ver krijgen hun tuin ook meer klimaatbestendig te maken? Martijn: ‘Jij bent de groene ambassadeur van jouw straat. Als ze zien hoe mooi jouw tuin erbij staat of dat jij een regenton plaatst, willen ze misschien wel hetzelfde.’ 

Je kunt je buren ook uitleggen waarom je die wadi in je tuin hebt gemaakt of geen tegels meer hebt. Bedenk wel dat niet iedereen gevoelig is voor dezelfde argumenten. De een heeft vooral oren naar dat een groen tuin gezelliger, aangenamer en bewezen gezonder is. De ander is meer tot actie te porren omdat hij dan minder wateroverlast heeft. En weer een ander wil misschien vooral insecten of de biodiversiteit helpen.

En help je buren klein te beginnen. Martijn: ‘Om een tegel te wippen of een regenton te plaatsen is niet veel nodig.’

De hele lezing kijken?

De lezing van Martijn en Mirko is te vinden op YouTube. Klik op de button hieronder.

Eerdere lezingen

Darwin in de Stad

In de tweede lezing van de Buurtvergroeners Bootcamp vertelt evolutiebioloog Menno Schilthuizen over de evolutie van planten en dieren in de stad.

De Winst van Groen

In de eerste lezing van de Buurtvergroeners Bootcamp vertelt stadspsycholoog Sander van der Ham vertelt over de voordelen van groen voor de mens.

Wil je nu meer weten over dit onderwerp of wil je weten hoe jij kunt helpen? Kijk dan eens naar de onderstaande links!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden