Massaal boomtuintjes aanleggen tijdens het Boomspiegelfeest

De kale grond rondom een boom vergroenen heeft veel voordelen: voor de natuur, maar ook voor omwonenden zelf. Daarom vieren we van 1 tot en met 9 oktober samen met een groot aantal gemeenten het Nationale Boomspiegelfeest. In deze periode vergroenen enthousiaste inwoners zoveel mogelijk boomspiegels.

Door een boomspiegel te vergroenen help je op een laagdrempelige manier je buurt of straat een beetje meer klimaatbestendig te maken. Dus doe mee tijdens het Nationale Boomspiegelfeest!

Iedereen kan aanhaken, doe simpelweg mee door een boomspiegel te beplanten (of je bestaande boomspiegel te onderhouden). Dat is immers een feestje voor de beestjes.

In de bijna twintig partnergemeenten van het Boomspiegelfeest gebeurt er net wat extra’s. Zo wil gemeente Utrecht dit jaar 900 boomspiegels hebben vergroend, evenveel als jaren dat de stad oud is. Bewoners kunnen in de gemeenten Amersfoort, Breda, Montfoort, Papendrecht, Utrecht, Vlaardingen, Wassenaar en Zaltbommel ook gratis planten, zaaigoed of teelaarde aanvragen. Ook worden er in meerdere gemeenten feestelijke aftrappen georganiseerd. Op de speciale pagina staat in de kaart een compleet overzicht.

Waarom een boomspiegel vergroenen?

Planten in de boomspiegels zorgen dat de ondergrond minder snel uitdroogt en dat water beter vast wordt gehouden. Waardevol in tijden waarin het steeds langer droog of juist heel nat is. Boomtuintjes bieden bovendien voedsel en schuilplekken voor insecten. Zij gebruiken boomspiegels als ‘stepping stones’ waardoor ze makkelijker van het ene naar het andere groene gebied kunnen komen.

Maar ook mensen worden er gezonder van. Groen helpt om stress te verminderen, het brengt mensen met elkaar in contact en samen planten zorgt voor meer betrokkenheid van inwoners bij hun buurt. Zo kan een boomspiegel vergroenen een begin zijn van een meer sociale buurt.

Ook meedoen? Bekijk het stappenplan op de pagina over het Boomspiegelfeest.

Foto: samen de boomspiegel aanplanten

Nationaal Boomspiegelfeest

Bij de eerste landelijke editie van het Boomspiegelfeest in 2021 werden ruim duizend boomspiegels in het hele land vergroend. Dit jaar doen bijna twintig gemeenten verspreid over heel Nederland mee, waaronder Utrecht, Leiden en Breda. Ons doel is om in 2030 alle miljoen boomspiegels te hebben vergroend, dat is een grote ambitie – maar zo worden we gedwongen groot te denken!

In tegenstelling tot vorig jaar vindt het Nationale Boomspiegelfeest nu niet op 1 dag, maar tijdens een hele week plaats. Op die manier geven we de mensen die lokaal de campagne oppakken iets meer flexibiliteit in de uitvoering.

Benieuwd naar de mogelijkheden om als partner aan te haken? Klik op de link hieronder.

Handig om te weten

  • We lieten speciale boomspiegelzaadjes ontwikkelen. Deze vind je in onze webshop.
  • Ook in de webshop: de Boomspiegel-suprise, een doosje vol met bloembollen, een folder met handig stappenplan voor de aanleg van je boomtuin en een zakje speciale zaadjes. Naar de Boomspiegel-suprise. (Update: deze is inmiddels uitverkocht!)
  • Samen met de Tuinschool.online ontwikkelden we een speciale cursus: Bloeiende Boomtuintjes.
    Wanneer je van 1 tot 9 oktober je hiervoor aanmeldt, krijg je vijf euro korting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden