We gaan voor groen!

Onze omgeving is steeds minder groen, bijen verdwijnen en mensen worden steeds eenzamer… om moedeloos van te worden…

Gelukkig is er iets aan te doen. En dat is niet eens ingewikkeld: wapen jezelf met schop, gieter en plantjes, loop je wijk in en verander lege bloembakken en verrommelde stukjes plantsoen in bloementuinen. Of leg een geveltuintje aan, of zet mooi gevulde bloembakken neer op straat. Al die bloemen trekken meer bijen en andere insecten aan. En tuinieren in de publieke ruimte zorgt geheid voor heel veel praatjes met de buren. 

Ben je zo bezig dan ben je een Guerrilla Gardener. 

Guerrilla Gardening is in de jaren ’70 begonnen door de ‘Green Guerrilla’s’. Dit was een groep bewoners die de rommel en verpaupering in hun buurt in New York zat was. De groep begon een buurttuin op een stuk land waarvan niemand wist wie de eigenaar was. Wel lag er zoveel rommel en afval dat het duidelijk was dat de grond al jaren niet in gebruik was. In de loop van een jaar ruimden ze de troep op en legden ze een tuin aan die toegankelijk was voor iedereen in de buurt. Vanuit dat initiatief is Guerrilla Gardening over de wereld uitgewaaid.

Waarom deze website

Zo’n tien jaar geleden kwam ik met Guerrilla Gardening in aanraking. Het sprak me meteen aan omdat het zo heerlijk concreet is, met een zichtbaar en waardevol resultaat. Guerrilla Gardening past bij het type actie waar ik van houd. Ik geloof in de kracht van het collectief. In de kracht van het samen de schouders ergens onder zetten en wérkelijk impact maken. Het past ook mooi bij mijn achtergrond. Ik heb biologie gestudeerd en daarna veel gewerkt voor milieu-actie-organisaties.

Persoonlijk word ik ook heel blij van groen om me heen. Ik ben enorm onder de indruk van de kracht van de natuur. Het is zo bijzonder dat fijngeaderde tere bloemen in weer en wind fier overeind blijven staan. Dat bijen steeds weer ‘hun’ bloemen weten te vinden.

Het voelt als het krijgen van een cadeautje om ergens in een stad een straatje tegen te komen met geveltuintjes en bloemen rond boomspiegels.

Om mensen te inspireren ook met dit toffe idee aan de slag te gaan begon ik de website www.guerrillagardeners.nl. Lange tijd was dit simpelweg iets wat ik naast mijn werk deed. Daar komt nu verandering in. Sinds eind 2018 is ‘ik’ namelijk ‘wij’! Enkele dames met een hart voor groen hebben zich aangesloten. Samen zijn we bezig met de uitbouw van GuerrillaGardeners.nl. We willen anderen inspireren om zelf de schep op te pakken en hun eigen buurt te veranderen in een bloemenzee. We vechten voor gezonde buurten met meer bloemen en bijen.

Lees meer over ons.

Bloembommen

Tot ons arsenaal behoort de bloembom. Dit is een klein rond bolletje van zaadjes beschermd door klei en compost. Erin verstopt zit de potentie om mensen te verrassen met tientallen bloemen. Veel mensen noemen zo’n pakketje een zaadbom. 

Via deze website kan ieder die dat wil pakketten kopen om zélf bloembommen te maken. Heel geschikt om samen met een groep mensen te gaan kliederen. Een leuke activiteit voor bijvoorbeeld een kinderfeestje of buurtactiviteit.

De komende tijd ontwikkelen we ook bedrijfsuitjes. Hiermee, en met de verkoop van de ‘doe-het-zelf bloembompakketten’ bekostigen we de inzet in het opbouwen van de guerrilla gardening community.

Zet jezelf op de kaart!

Ben je een Guerrilla Gardener of heb je belangstelling om actief te worden? Je hoeft je nergens aan te melden of lid te worden. Doe het gewoon, pak die schep op, zoek een plekje en ga aan de slag!

Guerrilla gardening is geen clubje waar je lid van moet worden, iedereen kan een guerrilla gardener worden. In het hele land zijn ook al veel mensen hiermee bezig. Op deze kaart zie je welke guerrillatuinen er al zijn. 

Als jij ook in de publieke ruimte tuiniert, dan dagen we je uit om ervoor uit te komen dat je een guerrilla gardener bent. Laat jezelf zien en inspireer daarmee anderen!

We vinden het heel tof als je ons laat weet wat je doet, zodat we ook jouw activiteit op de kaart kunnen zetten!

Met groene en strijdbare groet,

Jenny, Marly, Susy en Charly.